Een blessure is nooit leuk om mee te maken, zeker niet als deze zich voordoet in de kuiten of voeten. Deze lichaamsdelen vormen immers de basis van je lichaam en zijn ook essentieel om dagelijkse activiteiten mogelijk te maken. Een van de meest voorkomende blessures als het gaat om de kuiten is een zweepslag. Wat is een zweepslag in de kuit precies, en wat betekent deze blessure voor je dagelijkse bewegingsvrijheid? Is met een zweepslag in de kuit autorijden een goed idee? Allemaal vragen waar je hieronder een diepgaand antwoord op krijgt!
Wat is een zweepslag in de kuit?
Een zweepslag in de kuit klinkt heel erg, maar in veel gevallen valt het eigenlijk wel mee. Met een zweepslag bedoelt men een klein of groter scheurtje in een spier, in dit geval de spieren rond de enkel of in de kuit zelf. De mogelijke oorzaken van een zweepslag in de kuit zijn erg divers. Hieronder een overzicht:
1. Overbelasting tijdens het sporten
Intensief sporten of oneffen terrein is een van de meest voorkomende oorzaken van een zweepslag in de kuit. Dit komt omdat de kuitspieren erg belangrijk zijn bij het opvangen van schokken en impacts als je bijvoorbeeld op de grond neerkomt na een sprong.
2. Snelle, bruuske bewegingen
Snelle bewegingen die onverwacht zijn komen eveneens voor bij sporters die intensief trainen, maar het kan ook gebeuren tijdens het doen van dagelijkse bewegingen. Denk maar aan een kleine val van de drempel van een straat, of bijvoorbeeld als je plots van snelheid verandert tijdens het lopen of wandelen.
3. Bergop fietsen
Een van de meest voorkomende oorzaken van een zweepslag in de kuit is bergop lopen of fietsen. Dit komt doordat bergop bewegen extra belasting op de kuitspieren plaatst. zijn deze spieren niet voldoende ontwikkeld of bijvoorbeeld al erg moe? Dan is het risico op een zweepslag in de kuit natuurlijk nog groter.
4. Veroudering en voorgaande blessures
Ten slotte komen zweepslagen vaak voor bij mensen die ofwel ouder zijn dan 40 jaar, ofwel al een zweepslag in de kuit hebben gehad. Veroudering kan een aftakeling van de spier- en andere weefsels met zich meebrengen, waardoor de kans op een blessure des te groter is. Als je al een zweepslag in de kuit hebt gehad, dan zijn die weefsels misschien nooit volledig hersteld en is het risico op een nieuw geval ook groter.
Een zweepslag en autorijden: mag je autorijden met een zweepslag in de kuit?
Autorijden is één van de belangrijkste dagelijkse activiteiten van deze tijd en maatschappij, dus het spreekt voor zich dat mensen die een zweepslag in de kuit hebben zich afvragen of het nog kan en mag. In feite is een zweepslag en autorijden geen slimme combinatie , tenzij je het groen licht hebt gekregen van je fysiotherapeut of een andere specialist.
Over het algemeen kan een scheurtje in de kuit in zo’n 2 weken tijd genezen. Bij grotere scheuren kan dat echter al snel oplopen tot 8 of 12 weken. Een goede richtlijn is om, zolang je pijn voelt in je kuit en minder beweeglijkheid ervaart, het autorijden achterwege te laten. Zo voorkom je heel wat risico’s, voor jezelf én andere weggebruikers.
Van zodra je medische specialist van oordeel is dat je kuit, voet en enkel weer hun voormalige beweeglijkheid hebben en je de volledig controle hebt over je spieren, is autorijden wél weer een mogelijkheid.
Tips voor een zweepslag in de kuit en autorijden
Is autorijden weer een optie, bijvoorbeeld omdat je na het oplopen van een zweepslag in de kuit voldoende bent hersteld? Dan is het alsnog belangrijk dat je op een aantal zaken let. Hieronder enkele goede tips:
1. Onderhoud je spierkracht met oefeningen
Een van de grootste uitdagingen van een blessure bij een zweepslag in de kuit is natuurlijk het verlies aan spierkracht. Als je je kuitspieren en enkel of voet een paar weken niet of minder gebruikt, dan worden je spieren zwakker. En dat betekent dat het risico op ongevallen tijds het autorijden zoveel groter is. Doe dus regelmatig oefeningen om die spierkracht te onderhouden of te verbeteren. Vertrouw hiervoor op je fysiotherapeut of orthopedist!
2. Begin rustig en traag
Vervolgens is het aangeraden om de eerste dagen of weken dat je weer rijdt na een zweepslag in de kuit, rustig begint. Je weet nooit hoe gemakkelijk het autorijden gaat na zo’n blessure tot je het uitprobeert. En dan nog is de kans dat je ineens de controle verliest of een pijnscheut krijgt relatief groot.
Rehabilitation photo created by pressfoto - www.freepik.com Tourism traveling photo created by freepik - www.freepik.com