Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/oktober20/domains/info-garage.info/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Autorijden en hersenschudding: Waar op letten en wanneer mag het weer?

Bijna iedereen stoot wel eens zijn of haar hoofd. Vaak is dit onschuldig en is er geen of nauwelijks schade. Het kan zijn dat je een bult of een schrammetje op jouw hoofd eraan overhoudt. Als jij een ongeluk hebt, waarbij je een flinke stoot of klap tegen jouw hoofd krijgt, kan er sprake zijn van een hersenschudding. Hoe harder de klap, hoe groter de kans is dat je een hersenschudding of kneuzing hebt opgelopen. Als je een hersenschudding hebt opgelopen, denk je misschien dat je voor een sneller herstel dagenlang in bed moet liggen. Dit is zeker niet het geval, al wordt het wel aangeraden om het de eerste tijd rustig aan te doen. Of je mag autorijden met een hersenschudding lees je verderop in de tekst.

 

Wat is een hersenschudding?

Je hebt last van een hersenschudding, als jouw hersenen tijdens het ongeluk voor een korte periode flink door elkaar worden geschud. De meeste mensen houden er geen blijvende schade aan over en de ernst ervan verschilt per ongeluk. Er valt onderscheid te maken tussen een lichte, milde en zware hersenschudding. Op het moment dat je niet buiten bewustzijn geweest bent en maximaal tien minuten van jouw geheugen verloren hebt, heb je last van een lichte hersenschudding. Bij een milde hersenschudding daarentegen kan je wel bewustzijn verliezen. Dit is dan vaak maar voor een paar minuten en het geheugenverlies gaat tot maximaal een dag geleden. Als je voor een langere tijd buiten bewustzijn bent, is er sprake van een zware hersenschudding. Een ander woord hiervoor is hersenkneusing. Bij een klein deel van de mensen met een zware hersenschudding treedt er ook een bloeding in de hersenen op.

 

Mogelijke klachten

Naast geheugenverlies en het verliezen van bewustzijn, zijn er nog meer klachten waar je last van kan hebben, namelijk:

  • Flinke hoofdpijn;
  • Misselijkheid en als gevolg daarvan overgeven;
  • Duizelig zijn en wazig zien;
  • Extra moe zijn;
  • Gevoelig voor harde geluiden en fel licht;
  • Concentratieproblemen en prikkelbaarheid.

Als je een hersenkneuzing hebt opgelopen kan je ook last hebben van gevoelsverlies, gedeeltelijke verlamming en spraakproblemen. Het oplopen van een hersenkneuzing kan blijvend letsel als gevolg hebben. De klachten die blijvend zijn zullen per persoon verschillen. Heb jij blijvend letsel opgelopen? Dan moet je met de ingrijpende veranderingen in jouw leven leren omgaan. Hiervoor kan je een speciaal behandelprogramma volgen. Je leert onder andere hoe je het beste om kan gaan met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel.

 

Mag je autorijden met een hersenschudding?

Tips als je gaat autorijden met een hersenschuddingHet is afhankelijk van de ernst van de hersenschudding en van hoe lang het geleden is of je weer kan gaan autorijden. Daarnaast is het erg belangrijk om pas weer in de auto te stappen als jouw concentratie weer goed genoeg is. Tijdens het autorijden moet je snel op onverwachte situaties kunnen reageren, wacht nog even met autorijden als je denkt dat je dit nog niet kan. Tevens dien je afstanden goed in te kunnen schatten. Kortom, als jouw concentratie, reactievermogen en inschattingsvermogen weer goed genoeg zijn, dan mag je met een hersenschudding autorijden.

 

Tips als je gaat autorijden met een hersenschudding

Je kan met een hersenschudding autorijden als je geen last meer hebt van de eerdergenoemde symptomen. Stap echter niet te snel weer in de auto, wacht er zeker nog even mee als het nog niet goed genoeg gaat. Om het herstel van de hersenschudding te bevorderen en om dan ook weer sneller auto te kunnen rijden, kan je de volgende tips opvolgen:

  • Pak genoeg rust.
  • Vermijd drukke plekken en hard geluiden.
  • Probeer fel licht te vermijden en beperk ook het gebruik van jouw telefoon en laptop.
  • Als je iets gaat ondernemen kan je het beste proberen jezelf niet te veel in te spannen.

 

Lees ook eens over andere onderwerpen die met gezondheid in het verkeer te maken hebben:

 

Image by Drazen Zigic on Freepik
Image by diana.grytsku on Freepik