Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/oktober20/domains/info-garage.info/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Autorijden na een hernia operatie? Waar je op moet letten

Als je een hernia operatie hebt gehad, wil je zo snel mogelijk het gewone leven weer oppakken. Ook voor de operatie wil je niet thuis gaan zitten wachten. Sporten, huishoudelijke taken, autorijden, het is toch fijn om bezig te kunnen blijven. Maar is dit wel verstandig en mag je eigenlijk wel autorijden na hernia operatie? We leggen het je uit en geven je enkele tips waar je op kunt letten.

 

Wat is een hernia?

Je spreekt van een hernia als je last hebt van een uitpuiling van een orgaan of weefsel uit een lichaamsholte. De plek waar het vaak voorkomt is de rug, al komt het ook wel eens voor in de nek. Tussenwervelschijven die tussen de wervels van het wervelkolom zitten, vangen schokken op. Ze zijn elastisch vanbinnen met daaromheen een vezelwand bestaande uit bindweefsel. De oorzaak van een hernia is het ineenzakken van de tussenwervelschijf, wat ervoor zorgt dat de wand verzwakt. Hierdoor kan de elastische binnenkant naar buiten puilen.

De meeste mensen die last krijgen van een hernia zijn tussen de 20 en 50 jaar oud. Het krijgen van een hernia kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het ontstaan na langdurige of te zware belasting van de rug, waarbij je in een verkeerde houding zit of staat. De meeste hernia’s daarentegen ontstaan door aangeboren zwakte van een tussenwervelschijf. Er zijn dan ook families waar hernia’s vaker voorkomen.

Het kan zijn dat je bij een hernia geen pijnklachten ervaart, in dat geval hoeft er niks aan gedaan te worden. Op het moment dat de uitstulping op een zenuw drukt, kan dit zorgen voor extreme pijn. Deze pijn is te voelen in de rug met uitstralingen naar een been via de rug. Bepaalde druk, bijvoorbeeld niezen of hoesten, kan de pijn erger maken. Tevens kan er een dof, slapend gevoel in het been ontstaan.

 

Mag je autorijden met een hernia?

Je mag autorijden met een hernia, al is je rug niet gebaat bij een langdurige rit. Al zijn er ook artsen die het afraden. Maar als jij voor bijvoorbeeld werk de auto nodig hebt, kan het zijn dat je zo nu en dan toch achter het stuur stapt. Mocht je hier voor kiezen, let dan op onderstaande tips om zo de pijn te verminderen en de schade te beperken.

Na een hernia operatie mag je al vrij snel de dagelijkse activiteiten weer oppakken. Al zijn er bepaalde dingen waar je beter nog even mee kan wachten. Het is voornamelijk belangrijk dat je vlak na de operatie nog niet te lang achter elkaar zit. Wissel lopen, plat liggen en zitten regelmatig af. Afhankelijk van de klachten en het herstel kunnen de activiteiten langzaam weer uitgebreid worden. Houd hier ook rekening mee tijdens het autorijden en ga niet meteen te lang achter het stuur.

 

Tips als je gaat autorijden met een hernia

Tips als je gaat autorijden met een herniaHet is niet aan te raden om voor een lange tijd achter het stuur te gaan met een hernia. Ook autorijden na hernia operatie kan gevaren met zich meebrengen. Maar soms ontkom je hier niet aan, dan kan je gebaat zijn bij de volgende tips:

  • Zorg ervoor dat de zitting van de autostoel lichtjes afloopt naar voren. Daarnaast is voldoende steun in de onderrug belangrijk.
  • Ga niet achterover zitten tijdens het autorijden. Een lichte hoek van ongeveer 100 graden is ideaal.
  • Bij ernstige rugklachten kan het fijn zijn om een koel product bij je te hebben, die je regelmatig kan gebruiken.
  • Als je minder ernstige klachten hebt kan juist warmte verlichting geven. Dit kan namelijk verkrampte spieren helpen ontspannen. Sommige auto’s hebben de optie om de autostoel te verwarmen.

Wil je gaan autorijden na hernia operatie, let er dan goed op dat je de juiste zithouding hebt. Als je geen goede houding hebt tijdens het autorijden, kan je een lendesteun gebruiken. Daarnaast is het verstandig om klein stukjes te rijden bij voorkeur in een rustige omgeving om te kijken hoe het gaat. Als je wel een langere afstand moet rijden, bijvoorbeeld voor je werk of een afspraak, stap dan zo nu en dan even uit de auto om een stuk te wandelen en de rug te strekken. Tot slot is het belangrijk dat je klachtenvrij bent als je weer wilt gaan autorijden na hernia operatie. Dit geldt overigens ook voor andere activiteiten.

 

 

 

Kinesiology photo created by freepik - www.freepik.com
Kidney pain photo created by Racool_studio - www.freepik.com