Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/oktober20/domains/info-garage.info/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Glaucoom en autorijden. Mag je autorijden met deze aandoening?

Voor de meeste mensen staat autorijden voor vrijheid, onafhankelijkheid, controle en bekwaamheid. Met een auto kunnen de meeste mensen zich gemakkelijk verplaatsen zonder afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer. Het besturen van een voertuig is echter een complexe vaardigheid. Ons vermogen om veilig te rijden kan in het gedrang komen door veranderingen in onze fysieke, emotionele en mentale toestand. Glaucoom kan leiden tot gedeeltelijk of volledig verlies van het gezichtsvermogen.  Waardoor het voor iemand moeilijker kan worden om auto te rijden. Indien de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt en de patiënt geen aanzienlijk verlies van gezichtsveld heeft, kan hij blijven rijden. Maar om veilig en vol vertrouwen te kunnen blijven rijden, kunt je het beste een oogarts raadplegen voor een grondiger evaluatie. In dit artikel geven je alle informatie over glaucoom en autorijden. En bespreken we of je er mee de auto in kunt stappen.

 

Glaucoom en autorijden: welke impact heeft het op het dagelijks leven

Glaucoom kan gedeeltelijk gezichtsverlies of totale blindheid veroorzaken. De ziekte tast meestal het perifere gezichtsvermogen aan, dat deel van het gezichtsvermogen waarmee we bewegingen en voorwerpen om ons heen kunnen zien.

Vaak tast glaucoom het perifere gezichtsvermogen aan en is men zich pas in een later stadium van de ziekte bewust van dit gezichtsverlies. Meestal wanneer zich aanzienlijke veranderingen in het gezichtsvermogen voordoen. Als een patiënt glaucoom heeft en autorijdt, ziet hij andere auto’s, fietsers of voetgangers die zich buiten zijn centrale gezichtsveld bevinden, mogelijk niet.

 

Autorijden met een glaucoom: Hoe beïnvloedt deze ziekte de rijvaardigheid?

Als de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld kan de oogarts glaucoom goed behandelenGlaucoompatiënten vragen zich vaak af of ze nog wel kunnen autorijden. Het antwoord is waarschijnlijk ja, als het glaucoom in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd, en als de patiënt geen significant gezichtsvelduitval heeft. Als de diagnose in een vroeg stadium van de ziekte wordt gesteld, kan de oogarts glaucoom namelijk op de juiste manier behandelen, waardoor de progressie van de ziekte wordt vertraagd.

Met andere woorden, om glaucoom te voorkomen is het van groot belang ten minste eenmaal per jaar naar een oogarts te gaan voor een volledig oogonderzoek. Bovendien moeten mensen met risicofactoren zoals hoge bloeddruk, suikerziekte en glaucoom in de familie om de zes maanden een visuele beoordeling krijgen om de druk van het gezichtsveld en de fundus van het oog te controleren.

Voor een goede prognose is glaucoom vooral afhankelijk van vroegtijdige diagnose en preventie. De enige zekere manier om de gevolgen ervan te vermijden is een periodiek bezoek aan de oogarts, die bereid is de intraoculaire druk te meten en de oogzenuw te onderzoeken door middel van een fundusonderzoek. Indien glaucoom wordt vermoed, kan de oogarts opdracht geven tot gezichtsveld tests om de eventuele vermindering ervan na te gaan.

Afhankelijk van de verdenking kan de oogarts beeldvormend onderzoek bestellen om de diagnose te stellen. Gelukkig beschikt de geneeskunde vandaag over voldoende technologie om een dwarsdoorsnede-analyse van de oogzenuw te maken, wat zeer belangrijk is om patiënten met oculaire hypertensie en de progressie van glaucoom te volgen.

 

Glaucoom en autorijden: waarschuwingssignalen

Opgeven met autorijden is moeilijk, vooral als de glaucoompatiënt jong is, want we hechten waarde aan onze onafhankelijkheid en willen die zo lang mogelijk behouden. Het is echter belangrijk te weten wanneer je moet stoppen of wanneer het nodig is om hulp te vragen, voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen op de weg.

Hier zijn enkele tekenen die erop wijzen dat een glaucoompatiënt moet stoppen met rijden:

  • Bij verlies van zijdelings zicht: dit kan het moeilijker maken om obstakels op de weg, zoals andere voertuigen en voetgangers, te zien en tijdig te reageren om ze te ontwijken;
  • Bij lichtgevoeligheid: als jouw ogen er langer over doen om zich aan te passen aan zonlicht of schittering van koplampen ’s nachts;
  • Wanneer het zicht wazig wordt: dit kan het moeilijker maken om duidelijke beelden te onderscheiden en beweging te zien, zoals passerende auto’s of iemand die de weg oversteekt;
  • Wanneer ongevallen of “bijna-ongevallen” worden gemeld: zelfs bestuurders met perfect zicht kunnen ongevallen krijgen. Maar als de glaucoompatiënt betrokken is bij aanrijdingen waaraan hij duidelijk schuld heeft, is het het beste om zijn bekwaamheid om veilig te rijden opnieuw te beoordelen.

 

Autorijden met een glaucoom: veiligheid eerst

Een oogarts raadplegen is noodzakelijk om er zeker van te zijn dat autorijden de meest geschikte handelwijze is. Als de glaucoompatiënt besluit niet meer auto te rijden, moet hij alternatieven zoeken om zijn onafhankelijkheid en zijn vermogen om zich te verplaatsen te behouden. Als de patiënt niet meer kan rijden, hoeft hij zijn plannen niet op te geven.

Zij moeten andere mogelijkheden overwegen, zoals reizen met familieleden en vrienden die rijden of het gebruik van het openbaar vervoer. Glaucoom moet niet het einde van een droom betekenen, maar het zoeken naar nieuwe alternatieven.

 

Lees ook onze andere artikelen over gezondheid in het verkeer:

 

 

Optometry photo created by bearfotos - www.freepik.com
Inflammation photo created by stefamerpik - www.freepik.com