Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/oktober20/domains/info-garage.info/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Mag ik autorijden met een klapvoet?

Klapvoet: voor veel mensen klinkt het misschien als een vreemde term, maar het is een aandoening van de voeten die wel degelijk vaak voorkomt bij eender welke leeftijdsgroep. Klapvoet maakt het in elk geval moeilijker om op een normale manier in het dagelijkse leven te functioneren. Activiteiten zoals wandelen en autorijden worden voor mensen die last hebben van klapvoet of drop-out zeker een uitdaging.

Wat is klapvoet nu precies, en wat zijn de belangrijkste symptomen van deze aandoening? Hoe kan je ervoor zorgen dat je na een klapvoet incident toch nog normaal kunt bewegen, en mag je bijvoorbeeld autorijden als je klapvoet hebt of hebt gehad? Vragen waar je in het onderstaande overzicht een diepgaand antwoord op krijgt!

 

Wat is een klapvoet precies?

Een klapvoet, ook wel dropvoet genaamd, is eigenlijk het gevolg van een verlamming van de spieren die verantwoordelijk zijn voor het heffen van de voet en de tenen. Bij het lopen of rennen valt de voet hierdoor te pas en te onpas naar beneden en wikkelt hij niet goed af. Normaal bewegen is hierdoor erg oncomfortabel, of zelfs onmogelijk en gevaarlijk.

In de meeste gevallen is er bij klapvoet ook sprake van een verzwakking van andere belangrijke spieren. Denk maar aan de spiertjes die de enkel stabiliseren tijdens het staan en lopen.

Hieronder een duidelijk overzicht van de belangrijkste symptomen van een klapvoet:

  1. Mank lopen door minder motorische controle over de voet
  2. Geen of weinig gevoel in de voet en het onderbeen
  3. Tintelingen in de tenen en voet
  4. Minder controle over zowel de enkel als de voet

Dergelijke symptomen kunnen wijzen op klapvoet of dropvoet, en in dat geval is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste maatregelen neemt. Professioneel advies en hulp zijn hierbij onmisbaar!

 

Mag je met een klapvoet autorijden?

Klapvoet maakt het dagelijkse leven logischerwijs een stuk moeilijker. De voeten zijn immers een lichaamsdeel dat we voor zowat elke activiteit gebruiken: van wandelen tot staan en zelfs autorijden.

Mensen die klapvoet hebben, vragen zich vaak af of ze dergelijke activiteiten meteen weer mogen ondernemen. In het geval van autorijden is het antwoord duidelijk nee. In de meeste gevallen is klapvoet en autorijden niet bepaald een slimme combinatie, omdat je nu eenmaal veel minder controle hebt over je voet en enkel. Dat verhoogt het risico op ongevallen op de weg drastisch, zowel voor jezelf als anderen.

Na revalidatie en het nemen van de juiste maatregelen is het natuurlijk we mogelijk om met klapvoet te autorijden, zolang een medische specialist het groen licht geeft. Zelfs dan is het echter van belang om de spieren van je voeten te verstevigen en je manier van rijden aan te passen!

 

Tips als je gaat autorijden met een klapvoet

Tips als je gaat autorijden met een klapvoetEr zijn verschillende manieren waarop je je voet na het oplopen van klapvoet kunt helpen herstellen en sterker maken. Dit is niet enkel belangrijk om dagelijkse activiteiten te kunnen doen, zoals wandelen, maar ook om weer te kunnen autorijden. Hieronder enkele handige tips:

 

1. Doe regelmatig oefeningen met je voet en enkel

Een van de beste manieren om de spieren van je voet en enkel sterker te maken, is door regelmatig oefeningen te doen. Lichte oefeningen zorgen er in de eerste plaats voor dat je minder pijn hebt, omdat je spieren en pezen weer flexibeler worden.

Daarbij zorgt de spierkracht die je aanmaakt door het doen van deze oefeningen ervoor dat de spieren zelf minder gevoelig zijn voor verdere blessures.

 

2. Probeer ook gewone, dagelijkse activiteiten te doen

Naast specifieke oefeningen is het ook een goed idee om dagelijkse activiteiten opnieuw op te pakken wanneer je daar klaar voor bent. Vraag hieromtrent advies van je orthopedische specialist of een fysiotherapeut en bouw je conditie en kracht traag weer op.

Houd hierbij vooral rekening met jouw eigen basiskracht en gevoel. Doet het pijn om bepaalde bewegingen uit te voeren? Dan is dat een teken dat het te vroeg is!

 

3. Een voet- of enkel brace voor extra ondersteuning

Ten slotte kan het een goed idee zijn om ook in een voet- of enkel brace te investeren. Zo’n brace zorgt voor extra ondersteuning van de enkel en voet zelf, waardoor op een natuurlijke manier bewegen meteen een stuk gemakkelijker is.

Dit is vooral een goede oplossing als de klachten in je voet na het doen van oefeningen nog altijd niet afnemen. Een voet brace is gemakkelijk te bevestigen, zorgt voor veel meer comfort én verlaagt daarbij de kans op pijn en verdere blessure!

 

Lees ook onze andere artikelen over gezondheid in het verkeer:

 

Summer car photo created by freepik - www.freepik.com
Girl running photo created by jcomp - www.freepik.com