Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/oktober20/domains/info-garage.info/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Mag ik autorijden met staar? - Info Garage

Autorijden met een oogaandoening roept vragen op. Daarom vind je in dit artikel meer over autorijden in combinatie met de oogaandoening staar. Om deel te kunnen nemen aan het verkeer is het belangrijk dat je goed kunt zien. Staar belemmert het zicht. Als je aan deze oogaandoening lijdt moet je aan extra regels en eisen voldoen om toch deel te kunnen nemen aan het verkeer.

 

Wat is staar?

Een cataract ofwel staar is een vertroebeling van de ooglens. Het zicht en kleuren worden wazig door deze vertroebeling. Je kunt een aura om lampen gaan zien of zelf dubbelzien. Staar valt te verhelpen met een operatie. Er wordt dan een kunstlens in uw oog geplaatst nadat de vertroebeling is verholpen. Staar kan aan zowel een oog als aan beide ogen voorkomen. De aandoening is een onderdeel van het verouderingsproces. De vertroebeling bestaat uit samengeklonterde eiwitten in het oog.

Naast minder zicht wordt er ook minder licht in het oog doorgelaten. Letterlijk lijkt het net of je door beslagen ramen kijkt als je staar hebt. Mensen krijgen na hun 55ste levensjaar soms staar. Maar dat is een klein deel van 3%. Boven je 80ste heb je de meeste kans om staar te ontwikkelen. Niet iedereen die ouder is krijgt staar. Sommige mensen kunnen aangeboren staar hebben door een oogafwijking. Ook kan de aandoening ontstaan door een ziekte of ongeval. Maar die kans is zeer zeldzaam.

 

Staar en autorijden

Staar en autorijden kan een lastige combinatie zijn omdat er belemmerd zicht is bij het zien van diepte, ander verkeer en verkeersborden. Hierbij speelt de ernst van de aandoening een rol. Om een auto of ander motorvoertuig te kunnen besturen moet je een scherpte hebben van minstens 0,5. Dit mag worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen. Bijziendheid en verziendheid kunnen meestal worden gecorrigeerd met deze hulpmiddelen. Bij staar is het verstandig om met je arts te overleggen. Een operatie kan namelijk de gehele vertroebeling verhelpen waardoor je weer scherp kunt zien.

Je kunt dan weer autorijden. Als het gezichtsveld minimaal 120 graden horizontaal en minimaal 40 graden verticaal is hoeft staar geen belemmering te zijn. Autorijden met een beginnende staar kan nog weinig problemen opleveren. Maar de vertroebeling kan ernstiger worden. Bij staar is het belangrijk om de regeling van de eisen geschiktheid 2000 door te lezen. Daarnaast moet de oogarts altijd onderzoek doen. Ook als je wilt autorijden met een beginnende staar.

met beginnende staar autorijden, mag datDan is het gezichtsveld nog breed genoeg om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen als ook de scherpte minimaal 0,5 bedraagt. Het betekent dat je vanaf het midden tot je ooghoeken het verkeer nog voldoende in de gaten kunt houden. Als de staar ernstig is en je wilt gaan autorijden met staar, kun je een doorverwijzing vragen aan je oogarts. Je kunt dan naar de “Visio” gaan. Deze organisatie richt zich op mensen die auto willen rijden met een visuele beperking.

Bij erg slecht zicht kun je een bioptische telescoopbril aanvragen om toch nog beter te kunnen zien. Met deze bril mag je rijden met je B rijbewijs en tractor rijbewijs(T). Verder kan Visio trainingen aanbieden aan mensen met een visuele handicap. De trainingen maken het gemakkelijk om ondanks de handicap toch deel te nemen aan het verkeer. Bij de organisatie “Bartimeus” kun je navigatietrainingen volgen op gehoor als je een visuele beperking hebt en toch auto wil gaan rijden met een navigatiesysteem. Beide organisaties richten zich op de mobiliteit van mensen met een visuele handicap. Het doel is dat deze doelgroep net zo comfortabel kan leven als ieder ander.

 

Gezondheidsverklaring CBR

Voor je rijexamen of voor de verlenging van je rijbewijs moet je een gezondheidsverklaring invullen via het CBR als autorijden met staar vragen oproept. Het CBR onderzoekt dan of de staar een belemmering kan zijn voor het autorijden. Als het CBR vermoedt dat de visuele beperking van invloed is op de verkeersdeelname kan het CBR je naar een oogarts doorverwijzen voor verder onderzoek. De kosten zijn hierbij wel voor eigen rekening.

Voor het groot rijbewijs gelden nog strengere eisen. Het gezichtsveld moet nog scherper zijn. Je mag geen bril dragen met een sterkte van +8 of -8. Lenzen zijn dan verplicht. Ook de kijkhoek moet groter zijn dan bij een auto. De ogen mogen bovendien niet slechter zijn dan 0,1 bij het slechtste oog en minstens 0,8 bij het betere oog.

 

Lees ook onze andere artikelen over gezondheid in het verkeer:

 

 

 

Close up photo created by rawpixel.com - www.freepik.com
Senior woman photo created by freepik - www.freepik.com