Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/oktober20/domains/info-garage.info/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Mag je autorijden met een afgeplakt oog? - Info Garage

Bij bepaalde ingrepen aan het oog wordt een oog tijdelijk afgeplakt, zodat het oog kan herstellen zonder dat er vuil in het oog komt. Heb jij een afgeplakt oog, en vraag je je af of je mag autorijden met afgeplakt oog? Hieronder staat meer informatie over dit onderwerp en vind je praktische tips.

 

Wat is een afgeplakt oog?

Een oog afplakken gebeurt vooral bij kinderen, wanneer er sprake is van een lui oog. Hierbij wordt het goede oog afgeplakt, zodat het luie oog getraind wordt en beter gaat kijken. Toch zijn er ook bij volwassenen redenen waardoor tijdelijk een oog wordt afgeplakt, of waardoor er maar met één oog gekeken kan worden.

Blindheid aan één oog kan veel verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk, waardoor iemand een oog verliest, of door een oogziekte zoals macula, waarbij het gezichtsveld langzaam kleiner wordt, of glaucoom, waarbij door te hoge druk op de ogen men ook blind kan raken. Bekijk meer informatie over verschillende oogaandoeningen op de website van het Oogfonds.

Daarnaast zijn er verschillende oorzaken voor tijdelijke blindheid aan een oog. Denk hierbij aan vaatziekten of embolieën. Na verloop van tijd trekt deze blindheid weg en is er sprake van volledig zicht.

 

Mag je autorijden met een afgeplakt oog?

Tips als je gaat autorijden met een afgeplakt oog of met één oog zichtWanneer mensen met maar één oog kijken, is het lastig om diepte in te schatten. Het kunnen inschatten van diepte is erg belangrijk bij het autorijden: dit geeft namelijk aan hoeveel afstand er is tussen jou en je voorganger, of tussen jou en de boom waar je naast wilt parkeren. Of je met één oog zicht, of met een afgeplakt oog wel of niet mag autorijden, bepaalt het CBR.

Het CBR kijkt hierbij naar de wettelijke eisen die opgesteld zijn. Je moet zelf bij het CBR aangeven dat je slechts met één oog kan zien; dit doe je door het invullen van een Gezondheidsverklaring. Daarna wordt je doorverwezen naar een oogarts, die op basis van je zicht oordeelt of je wel, niet, of pas na een bepaalde periode mag rijden. Ook kan het zijn dat de geldigheidstermijn van je rijbewijs wordt aangepast. Dit hangt allemaal af van de oogarts die onderzoek zal doen naar jouw zicht. Lees meer over de procedure van het CBR op hun website.

 

Tips als je gaat autorijden met een afgeplakt oog of met één oog zicht

Wanneer het CBR heeft besloten dat je mag rijden met zicht vanuit één oog, kun je de weg weer op. Met onderstaande tips kan je vol vertrouwen weer achter het stuur plaatsnemen:

  • Begin met het rijden van een korte afstand in bekend gebied. Zo kan je rustig wennen aan het kijken met één oog en kan je met vertrouwen langere afstanden rijden.
  • Neem de tijd om goed te kijken. Laat je niet opjagen door andere automobilisten, maar ga goed na of je alle hoeken en richtingen hebt gezien voordat je een actie onderneemt.
  • Vraag een bijrijder mee, die ook het verkeer in de gaten wil houden. Dit kan extra rust en vertrouwen geven.
  • Het plaatsen van een extra spiegel kan helpen om een onoverzichtelijke hoek beter zichtbaar te maken.
  • Het kan lastig zijn om in te schatten hoeveel ruimte je hebt om te parkeren. Kies daarom voor een auto met parkeersensoren en camera’s, of stap voor het parkeren uit en kijk zelf hoeveel ruimte er is om te parkeren. Ook hier geldt dat het belangrijk is om je niet te laten opjagen door ander verkeer.
  • Wanneer je mag rijden van het CBR, maar je dit niet durft, dan kan het helpen om je vertrouwen terug te krijgen door een paar opfrislessen te volgen bij een rijschool. Geef hierbij vooraf aan wat de reden is van de lessen, zodat de instructeur zich hierop kan voorbereiden en je goed kan begeleiden.

 

Lees ook eens over andere onderwerpen die met gezondheid in het verkeer te maken hebben: