Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/oktober20/domains/info-garage.info/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Mag je autorijden met gebroken ribben?

Een fractuur in een of meerdere ribben is een vervelende blessure. Bij veel activiteiten zul je de eerste weken last hebben van de borstkas en van de breuk in de ribben. Vraag je je af of je nog mag autorijden als je ribben gebroken zijn? In onderstaand artikel gaan we in op de vraag of gebroken ribben en autorijden een verstandige combinatie is, en geven we je wat praktische tips.

 

Wat zijn gebroken ribben?

De ribben zijn de botten die kwetsbare organen, zoals de longen en het hart, beschermen tegen impact van buitenaf. Door een val of een ongeluk waarbij veel druk op de borstkas ontstaat, kan er een fractuur in een rib ontstaan. Dit is te merken aan pijn op een specifieke plek bij het hoesten, lachen of bewegen. Ook ademhalen is pijnlijk, doordat de ribben meebewegen met de longen.

Een gebroken rib wordt vaak verward met een gekneusde rib. Het verschil tussen een gekneusde en gebroken rib is merkbaar aan de volgende symptomen die alleen optreden bij een gebroken rib:

  • De borstkas is vervormd door de gebroken rib;
  • De rib zelf voelt anders dan andere ribben;
  • Er is sprake van benauwdheid;
  • Bij het ademhalen of drukken op de borstkas kan er een krakend geluid optreden.

Een breuk in de ribben is niet te opereren. Ook is het gebruik van gips geen optie bij de ribbenkast. De enige manier om een ribbreuk te laten herstellen, is door het nemen van voldoende rust en het vermijden van zware en belastende activiteiten. Doordat ademhalen pijnlijk is, bestaat het risico dat er oppervlakkig geademd wordt. Dit kan leiden tot een longontsteking. Om dit te voorkomen, wordt pijnstilling aangeraden. Neem bij klachten altijd contact op met de huisarts.

 

Mag je autorijden met gebroken ribben?

Autorijden met gebroken ribben is toegestaan. Toch is het belangrijk om niet direct weer achter het stuur van de auto te stappen. Door de pijn die bij een ribbreuk komt kijken, ben je beperkt in de bewegingen die je kan maken. Het over de schouder kijken in de auto kan daardoor moeilijker zijn. Hierdoor kan je de situatie op de weg niet goed overzien, en is het niet verstandig om auto te rijden met gebroken ribben.

Naarmate de breuk heelt, neemt de pijn verder af en kunnen lichamelijke activiteiten rustig worden opgebouwd. Begin met lichte activiteiten en breid deze verder uit. Wanneer je aanvoelt dat je voldoende mobiliteit hebt om achter het stuur alle bewegingen uit te kunnen voeren die noodzakelijk zijn, kan je weer beginnen met autorijden.

 

Tips als je gaat autorijden met gebroken ribben

Onderstaande tips helpen je om gebroken ribben en autorijden op een veilige manier te combineren:

  • Neem pijnstilling vooraf, zodat je geen hinder ondervindt als je achter het stuur zit en je je kan focussen op de weg. Let er goed op dat deze pijnstilling geen verdere bijwerkingen heeft die van invloed zijn op je rijvaardigheid!
  • Vraag iemand om mee te rijden, zodat deze persoon eventueel met je van plek kan wisselen als blijkt dat rijden toch nog niet verstandig is.
  • Probeer eerst een klein rondje vlakbij huis te rijden, voordat langere afstanden achter het stuur zit. Zo kan je testen of je ribben voldoende hersteld zijn voor een autorit.
  • Ga uitgerust op weg. Voer niet teveel fysieke activiteiten uit voordat je achter het stuur stapt. Door veel fysieke activiteit kan je meer last krijgen van pijn aan de ribben.
  • Twijfel je of je kan autorijden? Stap dan nog niet achter het stuur. Geef de ribben voldoende tijd om te herstellen en neem tot die tijd geen onverantwoorde risico’s in het verkeer.

 

Lees ook eens over andere onderwerpen die met gezondheid in het verkeer te maken hebben:

 

Image by Freepik