Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/oktober20/domains/info-garage.info/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Mijn schokdempers moeten vervangen worden. Wat zijn de kosten?

Wanneer schokdempers vervangen?

Schokdempers bieden stuurstabiliteit en zorgen daarbij voor volledige voertuigveiligheid. Dankzij schokdempers buigen auto’s niet naar de zijkanten als het winderig is en hebben ze geen moeite om te stoppen.

Als je echter dit soort problemen ondervindt, moet je de bestaande schokbrekers van jouw voertuig repareren of vervangen. Versleten schokbrekers missen de capaciteit die nodig is om de auto onder controle te houden en kunnen tot twintig procent bijdragen aan de remafstand van jouw voertuig.

In het algemeen kun je verwachten dat jouw schokdempers minstens 4 tot 5 jaar meegaan, tenzij ze worden blootgesteld aan extreme rijomstandigheden. Het vervangen zal grotendeels afhangen van de gewoonten van de bestuurder, het type voertuig (bijvoorbeeld licht of zwaar gebruik), de toestand van de wegen en het aantal kilometers van het voertuig.

  • Off-road rijden,
  • zware lasten dragen
  • of vaak over kuilen en ruwe oppervlakken rijden,

Deze dingen zorgen ervoor dat de componenten sneller verslijten. Het is raadzaam om ze jaarlijks of ten minste eenmaal per 80.000km te inspecteren.

 

Aanwijzingen dat vervanging schokdempers nodig is

Het is belangrijk om ze te vervangen wanneer ze defect zijn voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van de passagiers. Weet je niet zeker wanneer het tijd is voor vervanging? Let dan op de volgende aanwijzingen:

  • Als je auto blijft stuiteren wanneer je over een verkeersdrempel of kuil rijdt.
  • De voorkant van jouw auto zakt naar voren wanneer je remt.
  • De auto kantelt naar één kant, zelfs als het stilstaat.
  • Als je merkt dat je auto soms iets naar links of rechts stuurt.
  • Er zit een lek in jouw schokdempers.

 

Controleren van schokdempers

Controleren van schokdempers is belangrijkEr zijn enkele manieren om jouw schokdempers eenvoudig zelf op corrosie en lekkage te controleren.

Controleer de veerpootbevestiging. Dit is waar de schokdemper is aangesloten op de auto en deze is meestal zichtbaar als de motorkap open is. Duw de auto, als er beweging of geluid uit de bevestiging komt, is dat een teken van problemen.

Controleer het schokdemperhuis, oftewel de buitenkant van het onderdeel. Zoek naar eventuele deuken, roest of andere schade aan de schokdemper. Dit zijn goede indicatoren voor de huidige staat van jouw schokdemper.

 

Schokdempers vervangen kosten

De kosten van het vervangen van schokdempers zijn afhankelijk van het merk, model en bouwjaar van jouw auto. Bij luxe voertuigen zoals een SUV of een grote Sedan zullen de kosten meestal hoger zijn. Maar ook als het een oude auto is met roest eronder, kan het voor een monteur tijdrovend zijn om toegang te krijgen tot oude onderdelen en deze te verwijderen, wat ook kan resulteren in een hogere prijs.

 

Schokdempers in paren vervangen

Onthoud dat bij auto-ophanging onderdelen de neiging hebben om in paren te worden vervangen. Dit betekent dat bijvoorbeeld de linker en rechter schokdemper varieert tussen de € 500 tot € 1000. Het is ook gebruikelijk om zowel de voor- als de achterkant tegelijkertijd te laten bijwerken. Dit om het evenwicht en de stabiliteit te behouden en te voorkomen dat oude of gedeeltelijk versleten onderdelen nieuwe onderdelen belasten.

Als je slechts één kant zou vervangen, zou dit leiden tot onbalans: meer druk zal worden uitgeoefend op de kant die niet is vervangen, wat de levensduur ervan zal verkorten.

Jouw auto heeft mogelijk ook een wieluitlijning nodig nadat je je schokbrekers hebt vervangen, waardoor de reparatiekosten verder zullen oplopen. Kijk in de gebruikershandleiding of een wieluitlijning aan te raden is. Zelfs de kleinste verkeerde uitlijning kan leiden tot voortijdige bandenslijtage en stuur- en ophangingsonderdelen in gevaar brengen. Het is echter raadzaam om je auto goed te onderhouden en daarbij ook tijdig je schokdempers te laten vervangen.

Car inspection photo created by freepik – www.freepik.com