Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/oktober20/domains/info-garage.info/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Hoe kun je de egr klep reinigen of uitschakelen - Info Garage

Wanneer de auto aan een APK-keuring toe is en een snelle beurt nodig heeft, kun je de EGR klep reinigen. Hier lees je hoe je een vervuilde EGR-klep herkent, hoe je hem reinigt en wat een professionele reiniging in een werkplaats kost.

EGR klep reinigen

Uitlaatgassen stromen voortdurend door de EGR-klep van de motor, waardoor deze snel vervuilt. Als je hem verwijderd hebt of de slangen en aansluitingen ver genoeg verwijderd hebt om hem te kunnen zien, kijk dan of er roetafzettingen en olieresten zijn. Als deze afzettingen te groot worden, zal de klep niet goed openen of sluiten, wat de volgende symptomen kan veroorzaken:

  • Auto schokt tijdens het rijden.
  • Auto schakelt over op noodloopprogramma.
  • De auto trekt niet goed op bij het intrappen van het gaspedaal.
  • Hogere verontreinigingswaarden bij de uitlaatemissietest.

Vooral voertuigen die vaak korte afstanden afleggen en zelden op bedrijfstemperatuur komen, verbranden geen roetresten, die zich dus gemakkelijk in de EGR-klep kunnen afzetten.
Vaak helpt het om de EGR-klep te reinigen, zodat het bedieningsmechanisme weer correct kan werken. De EGR-klep reinigen is echter geen permanente oplossing. Op een gegeven moment zal je de EGR-klep moeten vervangen.

De EGR klep verwijderen voor reiniging of laten in de auto gemonteerd laten?

waar zit de egr klepEr zijn een aantal professionele EGR-klepreinigers in de handel, waarvan sommige (bv. deze), volgens de instructies van de fabrikant, ook geschikt zijn voor reiniging wanneer de klep is geïnstalleerd. Dit houdt in dat de EGR-klep met een slang door het inlaattraject van de motor wordt gespoten terwijl de motor draait. Dit type reiniging is bijzonder geschikt als de verontreiniging niet erg zwaar is. Overigens kun je niet zien hoe goed de reiniging werkt tijdens dit proces, omdat het binnenin de klep plaatsvindt.

Een grondiger reiniging is altijd mogelijk wanneer de EGR-klep is verwijderd. Hardnekkige verkalking kan mechanisch worden weggeschraapt, bv. met een schroevendraaier. De uitlaatslangen rond de EGR-klep moeten ook worden schoongemaakt. Een ander voordeel van reinigen wanneer de EGR-klep is verwijderd, is dat het reinigingsmiddel langer zijn werk kan doen en het proces zo vaak als gewenst kan worden herhaald tot het laatste beetje vuil is verwijderd. Aan het einde moet de reiniger grondig worden verwijderd.

Bij een benzinemotor is het eenvoudiger om de EGR-klep niet te verwijderen voor reiniging dan bij een dieselmotor. Bij een dieselmotor zit er meer roet in de uitlaatgassen, waardoor de EGR-klep sneller en heviger verstikt raakt.

Reiniging van de EGR-klep via de tank

Sommige fabrikanten bieden EGR-klepreiniger aan als tankadditief (b.v. deze voor diesel en deze voor benzine). Daartoe hoeft de reiniger alleen in een bepaalde cyclus en mengverhouding te worden toegevoegd bij het tanken. De fabrikanten wijzen echter op het preventieve karakter van deze maatregel; als de EGR-kleppen volledig zijn dichtgeslibd of het motorbesturingslampje gaat branden, kan verwijdering niet worden vermeden.

Wat kost een professionele reiniging?

De EGR klep schoonmaken is eigenlijk alleen de moeite waard als je het zelf doet. De kosten voor het schoonmaken in een werkplaats worden berekend naar gelang van de hoeveelheid werk en beginnen bij ongeveer 100 euro. Je hebt echter eerst een werkplaats nodig die EGR-kleppen überhaupt reinigt, want erkende autogarages installeren meestal meteen een nieuw onderdeel. De reden hiervoor is dat een EGR-klep ook een defect kan hebben dat niet door reiniging kan worden verholpen. Als uw oude onderdeel eerst wordt verwijderd en gereinigd en pas na de installatie wordt ontdekt dat de EGR-klep defect is, wordt de werklast verdubbeld en worden ook de kosten voor het nieuwe onderdeel gemaakt.

Vooral in het geval van EGR-kleppen die moeilijk bereikbaar zijn, wordt aanbevolen de EGR-klep te vervangen in plaats van hem te reinigen. Afhankelijk van het voertuig kan dit 75 € of zelfs 500 € kosten. Dan zijn er nog de kosten voor de EGR-klep, die gewoonlijk tussen €50 en €250 liggen. Als een werkplaats de klep voor u reinigt, bespaart u natuurlijk de kosten van het nieuwe onderdeel en bent u goedkoper uit.

Tussen haakjes: de dichting van de EGR-klep moet altijd worden vervangen, ongeacht of hij wordt schoongemaakt of vervangen.

De EGR klep uitschakelen

Afhankelijk van het voertuig wordt de EGR-regeling handmatig of via de software van het motorbesturingsapparaat gedeactiveerd. De klep is dan permanent gesloten en kan ook worden afgesloten met een aan het voertuig aangepaste dop. Voortaan worden geen storingen meer in het storingsgeheugen opgeslagen die kunnen worden teruggevoerd op de gedeactiveerde of defecte EGR-eenheid.

Wat zijn de voordelen van het uitschakelen van de EGR?

Naast het ontbreken van de bovengenoemde negatieve aspecten, heeft het uitschakelen van de EGR klep nog verscheidene andere positieve effecten. Wat de motor betreft, is een verbeterde doorstroom bijna altijd merkbaar en zijn de inspuitkoppen, de zogenaamde injectoren, niet meer zo sterk vervuild. Bovendien daalt het brandstofverbruik en treedt de eerder genoemde verstopping van het inlaatsysteem niet op omdat het systeem door het uitschakelen van de EGR klep alleen van verse lucht wordt voorzien. In het geval van een dieselmotor is een bijkomend positief neveneffect dat het roetfilter minder roet geeft en langer meegaat.