De auto schokt, de wijzer van de toerenteller daalt naar nul, dan stopt de auto: De distributieriem is waarschijnlijk net gebroken. En dat is nog niet alles: de motor is waarschijnlijk ook beschadigd. De distributieriem vervangen moet regelmatig en op tijd uitgevoerd worden.

 

Wanneer moet je de distributieriem vervangen?

Om dit te voorkomen, moet je de distributieriem regelmatig vervangen of laten vervangen. Afhankelijk van het voertuig geven de fabrikanten intervallen op van 60.000 tot 240.000 kilometer. Welk vervangingsinterval voor jouw auto geldt, kun je vinden in het onderhoudsboekje of in de gebruikershandleiding.

Na verloop van tijd slijt het materiaal, vooral het rubberen deel van de band wordt poreus. Daarom speelt, naast de kilometerstand, ook de leeftijd van de auto een rol bij de vervanging van de distributieriem. Daarom voeren werkplaatsen tijdens de inspectie meestal visuele inspecties uit om eventuele scheuren en brosse plekken op te sporen. Als slijtage wordt vastgesteld, moet je de riem laten vervangen. Dit is duur en de vervanging kan tot 1.000 euro kosten, afhankelijk van het type voertuig – maar een grote motorstoring zou veel duurder zijn.

 

De taak van de distributieriem

wanner moet je de distributieriem vervangen

De distributieriem is een van de belangrijkste onderdelen van een voertuig. Het is zoiets als de geleider in de motorruimte. Hij synchroniseert de werking van de nokkenas en de krukas die hem aandrijft. Het is belangrijk dat beide assen synchroon lopen om het samenspel van kleppen en zuigers op tijd te houden. De distributieriem – vaak ook de distributieriem genoemd – zorgt ervoor dat de inlaat- en uitlaatkleppen op het juiste moment open en dicht gaan. Als de timing niet meer juist is, nemen de motorprestaties af en stijgt het brandstofverbruik omdat het brandstof-luchtmengsel niet meer juist is.

In sommige auto’s wordt deze taak uitgevoerd door een zogenaamde distributieketting. Er is vaak geen voorgeschreven onderhoudsinterval voor de distributieketting. Hoewel de motor in een oliebad loopt, maakt hij meer lawaai en genereert hij meer wrijving, wat op zijn beurt het brandstofverbruik van het voertuig verhoogt.

Loopt de motor onregelmatig? De boordcomputer meldt problemen met het uitlaatsysteem? Dan moet je handelen. Het kan zijn dat de riem spanning heeft verloren omdat de spaneenheid na verloop van tijd iets losser komt te zitten. Hierdoor springt de riem over.

 

Als de distributieriem breekt: wat je moet doen

Erger dan een gebrek aan spanning is wanneer de riem breekt. De nokkenas en de kleppen stoppen dan abrupt. Maar de krukas blijft draaien. Omdat deze verantwoordelijk is voor het heen en weer gaan van de zuigers, kunnen afzonderlijke zuigers tegen een open klep botsen. In het beste geval hoeven alleen beschadigde kleppen en cilinderkoppen te worden vervangen. Maar zelfs dat is niet echt goedkoop. Maar als de motor moet worden vervangen, kan een nieuwe tweedehands auto goedkoper zijn.

Het probleem wordt omzeild door zogenaamde freewheelers, waarbij de verbrandingskamer zo groot is dat zuigers en kleppen niet met elkaar in botsing kunnen komen. Maar: freewheelers missen efficiëntie en compressie. De tijdens de verbranding opgewekte energie wordt niet optimaal overgebracht op de zuigers. Maar vrijlopende motoren met lage compressie worden nauwelijks meer gebruikt in tijden van strengere emissievoorschriften.

 

De distributieriem vervangen: wat je moet weten

Bij werkzaamheden aan oudere auto’s is het de moeite waard een onafhankelijke werkplaats te bezoeken. Deze werkplaatsen bieden lagere uurtarieven dan, bijvoorbeeld, erkende werkplaatsen. Dit kan de prijs van de reparatie aanzienlijk drukken.

In het geval van zo’n belangrijk slijtageonderdeel als de distributieriem is een onafhankelijke garage echter niet per se de moeite waard. Ten eerste kan het voordeel van goedkopere arbeidskosten snel verdampen omdat onafhankelijke garages er vaak langer over doen om een gebroken distributieriem te vervangen. De automonteur van een erkende dealer zijn vaak meer vertrouwd met de verschillende modellen en zijn dienovereenkomstig sneller.

Bovendien kunnen in een onafhankelijke werkplaats fouten in het vakmanschap voorkomen. Als bijvoorbeeld de krukas en de nokkenas na de vervanging niet weer perfect synchroon lopen, kan dure schade ontstaan.

Het vervangen van een distributieriem kan ook een vrij gevaarlijke klus zijn; in sommige gevallen moet het hele zware motorblok van het voertuig worden losgemaakt. Daarom mogen alleen zeer ervaren monteurs van een autowerkplaats de vervanging toch uitvoeren. Bovendien is er duur speciaal gereedschap nodig voor dit werk, dat meestal maar één keer nodig is. Daarom moet u afzien van het zelf vervangen van de distributieriem.

Op de keuze van het materiaal mag niet worden beknibbeld. Een distributieriem van goede kwaliteit is een must, want krachten tot twee ton trekken aan de riem. Het is het beste om het originele onderdeel te gebruiken. De riem zelf is meestal het minst dure onderdeel van een tandriemvervanging. Een vervangend onderdeel kost soms maar 50 euro. Het zijn vooral de arbeidskosten die de totale kosten van de verandering opdrijven. Een reparatie kan twee tot vijf uur duren, terwijl in forfaitaire offertes vaak drie en een half uur wordt genoemd. Het is de moeite waard de prijzen van verschillende aanbiedingen te vergelijken.

 

Is het de moeite om andere onderdelen te vervangen?

Bij het vervangen van een distributieriem is het vaak de moeite waard andere onderdelen te vervangen, zoals de spanpoelie, de spanner en de spanrol. Deze onderdelen vertonen vaak dezelfde slijtage als de riem. Bij oudere auto’s geldt dit ook voor de waterpomp, die door de distributieriem wordt aangedreven. Het afdichtrubber is vaak op dezelfde manier versleten als de distributieriem.

De waterpomp en de riem passen zich aan elkaar aan. Het kan gebeuren dat een oude waterpomp niet optimaal werkt in combinatie met een nieuwe distributieriem. In het ergste geval kan hij zelfs weigeren te werken. Dit treft echter vooral oudere modellen. De meeste nieuwere auto’s hebben dit probleem niet omdat de waterpomp wordt aangedreven door de V-riem of V-ribbenriem. Het prettige neveneffect is dat de distributieriem ontlast wordt en langer meegaat.

Lees ook onze artikelen over de volgende auto’s en hun distributieriem:

Distributieriem vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van een distributieriem kunnen uiteenlopen van 290 tot aan 950 euro. Per automerk en model kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen. Dieselauto’s leveren doorgaans de meeste kosten op. Dit komt omdat er meer onderdelen nodig zijn. Kijk van tevoren goed rond op internet bij welke autogarage je langs wil gaan. Lees bijvoorbeeld de reviews goed door en je zult een goed beeld krijgen over welke garage jou verder kan helpen.

Afhankelijk van hoe de motor is ingebouwd – dwars of in de lengterichting – is het meer of minder moeilijk om bij de distributieriem te komen. Veel onderdelen moeten eerst worden verwijderd – zoals de dynamo en de aircocompressor. Het kan ook gebeuren dat de hele motor moet worden losgemaakt. Vervolgens wordt de afdekking van de distributieriem verwijderd en wordt de loop van de nokkenas en de krukas met speciaal gereedschap geblokkeerd.

Vervolgens wordt de spanpoelie van de distributieriem losgemaakt, waarna de distributieriem wordt verwijderd en de spanpoelie en de spaneenheid worden gedemonteerd. Afhankelijk van het model, kan het zijn dat de waterpomp er ook uit moet. De onderdelen worden vervangen door nieuwe. Dan wordt de nieuwe riem gespannen. Belangrijk: Net als bij het verwisselen van een band, moet de looprichting in acht worden genomen. Ten slotte controleert de monteur of alles soepel loopt door de krukas met een ratel rond te draaien. Nadat alle andere onderdelen weer op hun plaats zitten, begint de testrit.

Lees ook ons advies over de EGR klep.