Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/oktober20/domains/info-garage.info/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Piepend geluid uit mijn auto. Is het de V-snaar?

De V-snaar is een belangrijk onderdeel van je auto. Het onderdeel moet regelmatig vervangen worden. In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen als je V-snaar piept en wat de V-snaar precies doet.

Wat is de V-snaar?

De V-snaar drijft de zogenaamde hulpaggregaten aan; oorspronkelijk waren dat de generator en de koelwaterpomp, maar tegenwoordig worden ook de stuurbekrachtigingspomp en de aircocompressor aangedreven door de V-snaar. De snaar werkt met wrijvingsvergrendeling. Het wordt een V-snaar genoemd naar de V-vorm die het heeft. Er zijn verschillende V-snaren in een voertuig. Tegenwoordig zijn ze meestal vervangen door de multiriem. Naast de snaar is de distributieriem ook een belangrijk onderdeel van je auto.

Omdat de V-snaar onder permanente spanning en wrijving staat, verzwakt het materiaal na verloop van tijd. Op een gegeven moment wordt het zo uitgerekt dat de spanning niet meer op het gewenste niveau is. De V-snaar slipt en geeft een typisch piepend geluid. Dit is het moment om het onderhoud van de V-snaar in de auto nader te inspecteren.

V-snaar piept

wat te doen bij een piepende v snaar in je autoEr is niets erger dan een perfecte auto te hebben die piept elke keer dat je de motor start. Dit geluid komt altijd van de V-snaar, deze moet je als eerste controleren als je een piepend geluid uit jouw motor hoort.

Je kunt de V-snaar controleren door de vingertest uit te voeren. Als er met één vinger aan getrokken kan worden, is de spanning niet meer voldoende. Als het materiaal scheuren vertoont, moet de V-snaar worden vervangen. Als het er nog goed uitziet, kan de V-snaar worden gespannen.

Hoe de V-riemen van de auto aan te spannen?

Lokaliseer de generator in jouw auto. Als je het niet kunt vinden, volg dan de accukabel of raadpleeg de handleiding van de auto. Zoek de vergrendelingsbout. Deze is te vinden waar de generator op een soort rails is gemonteerd en met een sleutel kan worden losgemaakt. Helemaal losdraaien is bijna nooit nodig. De rail moet een stelschroef hebben. Draai deze los met de sleutel en schuif de generator ver genoeg naar achteren om de V-snaar weer goed aan te spannen. Stel indien nodig de generator bij met een paar slagen met een rubberen hamer. Draai de moeren en vervolgens de borgbout weer vast. Start de motor en controleer of de V-snaar nog steeds een piepend geluid maakt. Als dit niet het geval is, dan is de reparatie gelukt. Wanneer de V-snaar echter blijft piepen, dan is deze aan vervanging toe.

Andere oorzaken piepende V-snaar

Het geluid dat een piepende V-snaar maakt is het gevolg van het slippen van de rubberen riem op de poelie. Dit kan gebeuren als gevolg van een aantal factoren.

  • Lekken.
    Water, lekkende vloeistoffen en andere vloeistoffen die uit een deel van de motor komen, kunnen de riem verontreinigen. Een natte riem produceert piepende geluiden, die je elke keer dat je de motor start, zult horen.
  • Verkeerd uitgelijnde katrol en spanner
    Als u de spanrol en de poelie niet op de juiste manier hebt uitgelijnd, zal de rubberen V-snaar slippen en ongewenste geluiden gaan maken. Om deze reden moet je jouw riem altijd dubbel controleren om te zien of deze goed is uitgelijnd.
  • Slijtage
    De V-snaren verslijten, waardoor het rubber harder wordt en barsten begint te vertonen. Ze dienen dan ook bij voorkeur periodiek vervangen te worden.

 

 

 

Car mechanic photo created by standret - www.freepik.com
Car garage photo created by standret - www.freepik.com