Wat zijn schokdempers in mijn auto?
Schokdempers zijn een essentieel onderdeel van het veersysteem in een auto, omdat ze ervoor zorgen dat een voertuig efficiënt, veilig en soepel rijdt.
Een andere belangrijke rol van schokdempers is ‘het zorgen voor stabiliteit. Ze verhogen de wrijving tussen de autobanden en het terrein, waardoor de auto stabiel op de weg ligt. Als straten, snelwegen en landwegen perfect vlak waren, zouden schokbrekers niet nodig zijn. Maar zelfs recentelijk verharde wegen hebben subtiele oneffenheden die kracht uitoefenen op het wiel, waardoor het op en neer beweegt.
Zonder schokdempers zou alle verticale energie van de wielen naar het frame van het voertuig worden verplaatst. Dit kan er dus voor zorgen dat de wielen even het contact met het wegdek verliezen en dan, door de zwaartekracht, terugslaan op de weg en mogelijk schade aan het voertuig of de passagiers veroorzaken.
Schokdempers zorgen voor comfort
Comfort is het meest voorkomende aspect van schokdempers. Sinds de uitvinding van de eerste auto was de uitdaging om het comfort van de passagiers te verbeteren een belangrijk onderdeel van het productieproces. Daarom zijn schokdempers uitgevonden. Naast het bieden van stabiliteit aan het voertuig, is het hun taak om het comfort van alle passagiers te waarborgen. Ze verminderen de omvang van trilling bewegingen als gevolg van verschillende wegoneffenheden om een soepele
Hoeveel schokdempers heeft een auto?
In totaal zijn er vier schokdempers in een auto gemonteerd, met één aan elk wiel. Gelukkig hebben deze schokdempers na een bepaalde tijd geen speciaal onderhoud nodig, aangezien moderne systemen over het algemeen robuust zijn. Dat gezegd hebbende, zijn ze, onderhevig aan slijtage en zullen ze na verloop van tijd defect raken.
Hoe werken schokdempers?
Schokdempers werken door gebruik te maken van de kinetische energie die wordt gecreëerd door de ophanging en zetten dit om in thermische energie. Deze warmte wordt vervolgens afgevoerd via de warmte-uitwisseling, waardoor de ophanging op zijn beurt de schok kan dempen die wordt veroorzaakt door het wegdek.
Verschillende soorten
Tegenwoordig zijn de meest voorkomende schokdempers hydraulisch, maar er zijn veel verschillende soorten hydraulische apparaten met verschillende ontwerpen en componenten. Hier zijn drie veel voorkomende soorten schokdempers die in moderne auto’s worden gebruikt:
Schokdempers met dubbele buis (Twintubes)
Deze schokdempers hebben twee cilinders. De binnencilinder bevat de zuiger en as, en de buitenste fungeert als een vloeistofreservoir, dat ook een lagedrukgas bevat voor het absorberen van trillingen. Een klep regelt de vloeistofstroom tussen de cilinders. Hierbij is een van de belangrijkste voordelen dat ze niet duur zijn. Er is echter een groter risico op olievorming wanneer ze worden blootgesteld aan zware rijomstandigheden, wat uiteindelijk de effectiviteit van de dempers vermindert.
Schokdempers met enkele buis (Monotubes)
Zoals de naam al doet vermoeden, bestaan deze componenten uit een enkele buis waarin de zuiger, schokdempervloeistof en het gas zijn ondergebracht. Ze hebben grotere zuigers en bevatten meer olie dan traditionele schokbrekers met twee buizen, wat een grotere dempingsprecisie en een betere warmteafvoer mogelijk maakt. Schuimvorming wordt vermeden omdat de olie en het gas te allen tijde volledig gescheiden blijven, dankzij de vrij zwevende zuiger die ze scheidt. Aan de andere kant merk je misschien dat de rit stugger is als gevolg van het hogedrukgas. De componenten zijn ook veel duurder om te produceren en kwetsbaarder voor externe schade.
Dempers met traploze elektronische dempingsregeling
Dit zijn geavanceerde producten die zijn ontworpen met een extern reservoir en een externe slang in de schokdemper en ze voeren daardoor de warmte beter af. Er is ook minder drukopbouw, waardoor de componenten duurzamer zijn. Ze zijn ideaal voor offroad- en high-performance voertuigen. Het nadeel is dat ze vanwege deze kenmerken erg duur zijn en niet worden aanbevolen voor standaardvoertuigen.
Nu weet jij alles over schokdempers! Lees verder in ons artikel wat zijn de kosten schokdempers vervangen.
Car garage photo created by teksomolika - www.freepik.com Shock absorber photo created by fabrikasimf - www.freepik.com