Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/oktober20/domains/info-garage.info/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Mag ik autorijden met een gebroken elleboog? - Info Garage

Wanneer je een gebroken elleboog hebt, is het gewricht tussen je boven- en onderarm gebroken en kun je je arm niet meer goed strekken en buigen. Dit is erg vervelend en het moet soms door middel van een operatie behandeld worden. Vervolgens loop je een aantal weken met gips om je arm om het herstel te bevorderen en je elleboog weer op een normale manier te kunnen gebruiken. Echter, mag je tijdens dit herstel, en dus met een gebroken elleboog, autorijden?

 

Wat is er aan de hand bij een gebroken elleboog?

Bij een elleboogfractuur kun je in een van drie botten in deze omgeving een botbreuk hebben, namelijk het opperarmbeen, het spaakbeen of de ellepijp. Letsel op deze plek kan ontstaan door een klap op de pols, elleboog, schouder of hand of een val, waarbij je vaak een klap hoort. Het bot kan barsten, splinteren en/of splijten. Over het algemeen wordt over drie soorten botbreuken gesproken:

  • Bij type I gaat het om een niet-verschoven botbreuk, waarbij het bot gebroken is, maar wel nog in de normale positie staat.
  • Een type II breuk omvat een serieuzere breuk of meerdere breuken in het bot.
  • Tot slot is er een type III breuk, waarvoor een operatie vereist is om alles weer op de goede plek te zetten. Dit soort breuken kunnen twee tot acht weken nodig hebben om te genezen, wat afhangt van de ernst van de fractuur.

 

Behandeling

Op welke manier een gebroken elleboog behandeld wordt, hangt af het type botbreuk. Toch blijkt dat er vaak een operatie nodig is om de breuk volledig te herstellen, aangezien het om een kwetsbaar gewricht gaat. Hierbij wordt de breuk door middel van metalen plaatjes en schroeven vastgezet, waardoor de gebroken botstukken weer aan elkaar vast kunnen groeien. In het gunstigste geval hoef je geen operatie te ondergaan en kom je er vanaf met slechts een aantal weken gips. Hierbij mag je je elleboog meestal minstens zes weken niet bewegen.

Na een operatie of gips en de herstelperiode moet je zo snel mogelijk beginnen met fysiotherapie om stijfheid van de elleboog te verminderen en de spieren weer te versterken.

 

Mag je autorijden met een gebroken elleboog?

Tips voor het herstellen van een elleboogfractuurGips om je elleboog beperkt je flink in je beweegvermogen, doordat je je arm niet meer kunt buigen en strekken. Dit heeft veel invloed op de manier van autorijden en je reactievermogen. Hierdoor is het niet verstandig om met ellebooggips te rijden, het is zelfs verboden om met gips om je arm te rijden. Dit komt doordat je rijvaardigheid in dit geval flink achteruit gaat.

Aan de andere kant hoef je niet lang met gips om je elleboog heen te lopen, meestal duurt deze periode maar drie tot vier weken. Hierna zul je waarschijnlijk alleen nog een tijdje met een brace lopen, maar je kunt dan wel alweer achter het stuur zitten. Bij twijfel of het verstandig is om te rijden, kun je altijd je fysiotherapeut en/of autoverzekering bellen.

 

Tips voor het herstellen van een elleboogfractuur

Wanneer je elleboog in het gips zit, mag je niet autorijden, maar het herstel duurt relatief kort, waardoor je wel snel weer achter het stuur mag. Toch kan het herstel van een elleboogfractuur langer duren dan dat, wat je rijvermogen wel aantast. Daarom volgen hier een aantal tips om het herstel na een botbreuk in je elleboog te versnellen, zodat je weer snel op een normale, veilige manier kan autorijden:

  • Verlicht pijn en zwellingen door middel van speciale massages, verkoeling en elektrische stimulatie.
  • Verbeter het bewegingsvermogen van je elleboog en arm met behulp van specifieke activiteiten en door de normale mobiliteit in dit gebied op te pakken.
  • Verhoog de flexibiliteit door je gewricht voorzichtig te strekken en buigen. Hiervoor kun je ook hulpmiddelen gebruiken, zoals therapeutische banden of klei.
  • Verbeter het uithoudingsvermogen van je armspieren door speciale activiteiten uit te voeren.
  • Bezoek de fysiotherapeut regelmatig om de beste behandelingen en oefeningen te kunnen krijgen voor een snel en optimaal herstel.

 

Lees ook eens over andere onderwerpen die met gezondheid in het verkeer te maken hebben: