Het kan ons allemaal weleens overkomen: Je breekt je arm en zit in het gips. Enorm lastig! Nog lastiger, als je daardoor afhankelijk bent van anderen voor je vervoer. Misschien heb je helemaal geen zin om de auto aan de kant te laten staan. Maar mag je eigenlijk met een gebroken arm autorijden?

 

Wat is een gebroken arm?

Een gebroken arm is een algemene benaming voor beschadiging aan een of meerdere botten in je arm. Dit kan een scheurtje zijn, een volledige breuk of je bot kan verbrijzeld zijn. Het kan in elk bot van je arm voorkomen en eigenlijk ook op elke plek in je arm. Je vingers, je pols, je onderarm en je bovenarm: elke plek is mogelijk en heeft weer een andere hersteltijd. Soms moet er een chirurgische ingreep gebeuren en moeten er pinnen geplaatst worden voordat het genezingsproces kan beginnen. Ook is er veel verschil in mobiliteit door de manier waarop het gips is aangebracht.

 

Mag je autorijden met een gebroken arm?

Op de vraag of je met een gebroken arm mag autorijden, is geen duidelijk antwoord te geven. De wet is hierover niet heel duidelijk. Zie ook hier voor meer uitleg.

Er staat nergens in de wet precies omschreven met welke aandoening iemand geen motorvoertuig mag besturen. Het belangrijkste is dat je er zelf van overtuigd bent dat je verantwoord kan rijden en het voertuig goed kan besturen. Het CBR zou eventueel een onderzoek kunnen doen naar rijgeschiktheid, maar de kans is groot dat dit onderzoek organiseren langer duurt dan het uiteindelijke herstelproces van je gebroken arm.

Het is volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet verboden om een gevaar op de weg te vormen. Je kan dus wel stellen dat als je jouw arm niet goed kan bewegen of er geen kracht mee kan zeggen bij bruuske bewegingen, dat het dan beter is om een ander alternatief te zoeken voor je vervoer. Het kan namelijk altijd voorvallen dat je ineens moet remmen of uitwijken voor een onverwachte situatie.

Mocht er zich toch een onderzoek voordoen is het mogelijk dat de verzekering, wanneer ze op de hoogte worden gesteld van de gebroken arm, ervoor kiest de schade van de tegenpartij op jou te verhalen. Daarbij zou de verzekering wel moeten kunnen bewijzen dat je gebroken arm een invloed heeft gehad op het ongeluk.

Oftewel: een gebroken arm en autorijden? Eigenlijk is dat geen ideale situatie. Denk goed na het of het rijden met een gebroken arm de andere weggebruikers niet in gevaar brengt en of het geen risico inhoudt voor jezelf. Overleg eventueel met je huisarts of kinesist.

 

Tips als je jouw arm hebt gebroken

De kans is groot dat je tijdens je herstel toch af en toe van A naar B zult moeten gaan. Of je daarbij zelf achter het stuur kruipt en gaat autorijden met een gebroken arm, is een eigen beslissing. Het is eerder aangeraden om te kijken naar andere opties.

Wat je zou kunnen doen:

  • Vraag een buur of familielid of ze kunnen helpen. Vaak doen ze dit met plezier. Geef eventueel wat lekkers als vergoeding, of nodig ze eens bij je thuis uit. Het kan meteen de banden aanhalen!
  • Openbaar vervoer is in sommige regio’s ook een goede optie. Misschien is het wat onwennig, want we wennen erg snel aan het gebruik van eigen vervoer. Maar de trein of bus nemen heeft ook zo zijn voordelen: je hebt de tijd om te genieten van je omgeving, van een goed boek te lezen of van een babbel te doen met de mensen die je onderweg ontmoet.

Kijk of je bepaalde afspraken kunt uitstellen tot na je herstel. Met een gebroken arm is het erg belangrijk om voldoende rust in te plannen. Hoe meer je rust, hoe sneller je arm goed hersteld zal zijn.

 

Lees ook eens over andere onderwerpen die met gezondheid in het verkeer te maken hebben:

 

Image by jcomp on Freepik