Een breuk oplopen is nooit leuk, zeker niet als het gaat om zo’n belangrijk gewricht als de schouder. Toch is een gebroken schouder een van de meest voorkomende blessures tegenwoordig, en dat kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben.

Wat is een gebroken schouder nu precies en wat zijn de gevolgen ervan op je dagelijkse leven? Een van de belangrijkste vragen die hieromtrent beantwoord moet worden, is: mag ik autorijden met een gebroken schouder? Dergelijke en meer vragen krijgen in het onderstaande overzicht een duidelijk antwoord!

 

Wat is een gebroken schouder?

Een gebroken schouder is in feite een situatie waarin het schoudergewricht door een externe klap, stoot of andere oorzaak het slachtoffer is geworden van een breuk of dislocatie. Als de bol van het schoudergewricht, dat een bolgewricht is, aan het uiteinde van de bovenarm afgebroken is, dan spreken we van een schouderbreuk.

Het spreekt voor zich dat een dergelijke breuk heel wat verschillende oorzaken kan hebben. Hieronder een duidelijk overzicht:

 

1. Een plotse klap of stoot

Een van de meest voorkomende oorzaken van een gebroken schouder is een harde stoot of klap, bijvoorbeeld tijdens een val op de grond van je fiets. Bij impact van een hard voorwerp op de bol van het schoudergewricht, vanuit een kwetsbare hoek, is de kans op een breuk en andere problemen relatief groot.

 

2. Osteoporose

Ook osteoporose of botontkalking is een vaak voorkomende oorzaak van een gebroken schouder. Dit komt vooral voor bij oudere mensen, of zij die van nature al broze botten en gewrichten hebben. Als er sprake is van osteoporose, dan is de kans op een breuk door een stoot of klap natuurlijk nog veel groter.

 

3. Sportongevallen

Ten slotte komen schouderbroeken ook vaak voor bij professionele atleten of sporters die een verkeerd ingeschatte beweging maken of een val maken. In bepaalde gevallen zijn de spieren en pezen rondom het schoudergewricht dermate verzwakt dat de kans op een breuk veel groter is.

De oorzaken van een schouderbreuk zijn dus erg divers. In de meeste gevallen is het belangrijk dat er op professionele wijze wordt gerevalideerd, teneinde de breuk te helpen herstellen én normaal bewegen weer mogelijk te maken. Het schoudergewricht is immers een essentieel gewricht bij het doen van de meeste dagelijkse bewegingen – waaronder autorijden!

 

Mag je autorijden met een gebroken schouder?

Tips als je gaat autorijden met een gebroken schouderDe vraag doet zich dus voor: kan of mag ik met een gebroken schouder autorijden? Met een gebroken schouder autorijden wordt in de meeste gevallen sterk afgeraden, en dat heeft natuurlijk vooral te maken met veiligheid. Als je schouder gebroken is, dan beschik je normaal gezien ook niet meer over de kracht en motorische controle om de nodige bewegingen te maken met je stuur. En dat maakt met een gebroken schouder autorijden gevaarlijk voor jezelf én anderen op de weg.

In de meeste gevallen is een langdurige, medisch verantwoorde revalidatie nodig voor er weer gewone, dagelijkse activiteiten gedaan kunnen worden. Doorgaans wordt er duidelijk overlegd met een orthopedische chirurg en wordt er ook gebruik gemaakt van specifieke revalidatie oefeningen voor de versterking van het gewricht én de schouderspieren.

Afhankelijk van het succes van de revalidatie kan er na X aantal weken weer autogereden worden. Dit hangt natuurlijk ook vooral af van de ernst van de situatie. Gaat het om een kleine breuk, waarbij de bol van het schoudergewricht nog dicht bij de kom ligt? Of is het schoudergewricht helemaal gebroken op meerdere plaatsen, of nog erger, verbrijzeld? Dergelijke vragen verdienen eerst een goed antwoord voor er weer met de wagen gereden kan worden!

 

Tips als je gaat autorijden met een gebroken schouder

Eenmaal de revalidatie geslaagd is, zijn normale en dagdagelijkse activiteiten als fietsen en autorijden zeker weer mogelijk. Hoewel autorijden met een gebroken schouder doorgaans afgeraden is, kan je wel een paar dingen doen om je herstel te bevorderen:

 

1. Eerst voldoende rust

In de eerste periode volgend op een schouderbreuk is het vooral van belang dat je voldoende rust. Beweging is in deze fase uitgesloten, want de schouder heeft tijd en rust nodig om volledig te herstellen.

 

2. Voorzichtig bewegen als de tijd rijp is

Na een paar weken is het mogelijk om rustig te bewegen, zodat de spieren rondom en in de schouder weer sterker worden. Autorijden is in deze fase echter nog afgeraden uit veiligheidsoverwegingen!

 

3. Vraag advies van een specialist

Om het herstel van de schouder te bevorderen, is het belangrijk dat je voldoende feedback en advies krijgt van een orthopedisch chirurg of fysiotherapeut. Zo is de kans dat je snel weer kunt autorijden meteen een stuk groter!

 

Lees ook onze andere artikelen over gezondheid in het verkeer:

 

 

Bone health photo created by kjpargeter - www.freepik.com
Man spa photo created by tonodiaz - www.freepik.com