Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/oktober20/domains/info-garage.info/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Wanneer moet ik de V-snaar vervangen?

In dit artikel leggen we je uit wanneer je de V-snaar moet vervangen en hoe je dit kunt doen. Heb je zelf geen ervaring, laat de reparatie dan door een professionele autogarage uitvoeren. Vaak gaat je auto een piepend geluid maken als je V-snaar aan vervanging toe is. Je kunt eventueel ook een probleem met je distributieriem hebben.

Wanneer V-snaar vervangen?

Om een ​​echt nauwkeurige beoordeling te krijgen van hoe lang jouw V-snaren waarschijnlijk meegaan, moet je een grondige inspectie laten uitvoeren door een gekwalificeerde monteur. Maar je kunt misschien een idee krijgen door te kijken naar de leeftijd van de V-snaar en het aantal kilometers dat het heeft gemaakt.

Als je wilt weten hoe het er voor staat met je V-snaar, dan kun je een visuele inspectie uitvoeren. Sommige dingen, zoals scheuren, gaatjes of wanneer het poreus is, geven je het bewijs dat de V-snaar moet worden vervangen. Ook als een V-snaar is verontreinigd met olie of vet, moet deze zeker worden vervangen – de V-snaar zal verslechteren.

Als jouw auto is uitgerust met V-snaren, moeten deze binnen 3 jaar of na 60.000 km worden vervangen.

Hoewel aanbevelingen voor vervanging meestal gebaseerd zijn op jaren of kilometerstand, kunnen de omstandigheden waaraan jouw voertuig wordt blootgesteld ook de levensduur van de V-snaar beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld constant door water rijdt, of als je in een gebied woont waar het weer extreem is (vorst in de winter of tijdens de hoge temperaturen in de zomer), zal dit de levensduur van jouw V-snaar verkorten.

 

De V-snaar vervangen in stappen

Let op: in sommige auto’s worden in plaats van de gebruikelijke geribbelde V-snaren de zogenaamde elastische riemen gebruikt. Voor deze riemen zijn geen spanrol of andere spancomponenten aanwezig. Het vervangen van elastische riemen vereist speciaal gereedschap en veel kracht. Deze vervanging kan alleen in een garage worden gedaan.

Benodigd gereedschap:

  • autolift
  • of reparatieput
  • ringsleutel of steeksleutel
  • spandoorn
  • of boren

Plaats de auto op een autolift of boven een reparatieput, open de motorkap en zoek de V-snaar in de motor. Onthoud goed over welke katrollen hij loopt, zodat je er uiteindelijk geen vergeet. Als je het niet zeker weet, maak dan een foto.wanneer v snaar vervangen

Lokaliseer de generator en de rails waarop deze is gemonteerd. Er moeten twee schroeven en een bout zijn, of een bout en een schroef. Krik de auto op. Draai de eerste borgbout/schroef los en vervolgens de stelschroef. Voor beide heb je een sleutel nodig.

Om de V-snaar te verwijderen, schuif je de generator naar voren totdat de V-snaar helemaal slap is. Laat vervolgens de auto naar beneden komen.

Zoek de generator en de aangebrachte spanrol. Met een steeksleutel bepaal je de richting, zodat beide boorgaten evenwijdig zijn. De positie wordt gefixeerd met de spandoorn of kleine boor. De V-snaar zou nu zijn spanning volledig moeten verliezen.

Verwijder de oude V-snaar en veeg het ergste vuil van de keerrol. Dit is optioneel, maar wordt aanbevolen om te voorkomen dat er vuil achterblijft.

Breng de nieuwe V-snaar precies aan zoals de oude. Let hier op de juiste geleiding. Het mag in geen geval uitsteken of verschuiven.

Schuif de generator naar achteren totdat de spanning voldoende is. Geef eventueel een paar stelslagen tegen de generator. Dan ga je de profilering controleren. Draai vervolgens de stelschroef vast met de sleutel voordat je de borgbout aandraait.

Test de riemspanning en ga in de auto zitten en start de motor. Besteed speciale aandacht aan de generator, controleer de stuurbekrachtiging en de airconditioning. Luister vervolgens naar alle geluiden. Als alles normaal klinkt en alle systemen werken, dan is de vervanging geslaagd.

 

V- snaar vervangen kosten

Over het algemeen wordt gesteld dat een preventieve vervanging van de V-snaar wordt aanbevolen. De prijs van de gemiddelde V-snaar ligt niet zeer hoog, de werkelijke kosten ontstaan ​​door de werkzaamheden die nodig zijn bij het installeren van de riem. De prijzen hiervoor bedragen meestal 50 tot 150 euro voor de arbeidskosten, afhankelijk van het uurtarief van de werkplaats.

Verder kan het voorkomen dat tijdens de vervanging van de V-snaar er andere, bijkomende gebreken worden geconstateerd. Vaak is het ook zaak om de spanrol te vervangen. Ook dit gebeurt vaak preventief en wordt meestal tegelijkertijd met het vervangen van de V-snaar gedaan.

De V-snaar is verantwoordelijk voor veel functies. Wanneer de V-snaar niet goed meer functioneert, dan kan het schade aan de motor toe brengen. Als je er dus tijdig bij bent om dit onderdeel te laten vervangen, dan blijft je motor perfect draaien. Eigenlijk is tijdige vervanging een onderdeel van je auto goed onderhouden.

 

Mechanical workshop photo created by senivpetro – www.freepik.com