Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/oktober20/domains/info-garage.info/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Auto onderhoud. De belangrijkste onderdelen uitgelegd - Info Garage

Auto onderhoud. De belangrijkste onderdelen uitgelegd

Auto onderdelen onderhoud is belangrijk omdat het op de lange termijn grote problemen, dure reparaties en zelfs gevaarlijke situaties voorkomt. Je auto goed onderhouden is meer dan de olie verversen, versleten banden vervangen en de remmen vernieuwen. Ook het tijdig vervangen van de distributieriem, multiriem of V-snaar, koppeling en schokdempers vallen hieronder. Om nog maar te zwijgen over de EGR klep. Daarom worden hier in het kort de belangrijkste onderdelen besproken. Er zal verderop uitgelegd worden hoe je de verschillende onderdelen in goede staat houdt en ook wanneer ze vervangen dienen te worden.

 

Distributieriem

multiriem in je auto vervangenDe distributieriem van een voertuig is uiterst belangrijk voor het draaiende houden van verbrandingsmotoren. Deze riem is er om de rotatie van de krukas en nokkenas te harmoniseren, en als beide goed zijn gesynchroniseerd, zullen de zuigers en kleppen van jouw auto correct werken. Lees hier verder.
Enkele populaire auto’s in Nederland zijn Ford FiestaVW UP en de Ford Focus.

 

EGR klep

De belangrijkste functie van de EGR-klep is het beheersen van de uitstoot van uitlaatgassen in zowel benzinemotoren als dieselmotoren. Het speelt een grote rol bij het in stand houden van de motor en het uitlaatsysteem van het voertuig. De EGR-klep recirculeert nauwkeurig zware uitlaatgassen in het inlaatsysteem van de motor om de motorefficiëntie te verbeteren en om de emissie en het brandstofverbruik te verlagen. Lees het gehele artikel >

 

Multiriem

Een multiriem levert stroom aan de dynamo, stuurbekrachtigingspomp en airconditioningcompressor. In sommige gevallen levert het ook stroom aan de waterpomp. Het is een soort lange, kronkelende rubberen band die aan de krukaspoelie is bevestigd. Vanaf daar loopt het rond het motorblok en levert het vermogen aan alle bovengenoemde voertuigsystemen. In de meeste gevallen is het voorzien van een spanrol die ervoor zorgt dat de multiriem op optimale spanning staat zodat deze efficiënt kan werken. Lees hier verder.

 

Auto onderdelen onderhoud: De V-snaar

Een V-riem loopt van de krukas en de poelie en beweegt zich meestal tussen een of twee motoraccessoires. Oudere auto’s hebben vaak meerdere V-snaren die worden gebruikt voor stuurbekrachtiging, airconditioning en andere essentiële zaken. Tegenwoordig worden meestal voor de verschillende V-snaren één multiriem gebruikt. Hoor jij weleens een piepend geluid in je auto?

 

Piepend geluid komt uit de auto?

Er is niets zo vervelend dan je auto aanzetten, en je hoort een piepend geluid als je de motor start. Dit geluid komt eigenlijk altijd van de V-snaar, deze moet je als eerste controleren als je een piepend geluid uit jouw motor hoort. De V-snaar kan worden gecontroleerd met een vingertest. Kun je met één vinger er aan trekken, dan is de spanning niet meer voldoende. En als het materiaal scheuren vertoont, moet de V-snaar worden vervangen.  Ziet de V-snaar er nog goed uit, dan kan de V-snaar worden gespannen. Lees hier verder over piepend geluid uit de auto.

 

Kosten van vervangen V-snaar?

Over het algemeen wordt gesteld dat een preventieve vervanging van de V-snaar wordt aanbevolen. De prijs van de gemiddelde V-snaar ligt niet zeer hoog, de werkelijke kosten ontstaan ​​door de werkzaamheden die nodig zijn bij het installeren van de riem. De prijzen hiervoor bedragen meestal 50 tot 150 euro voor de arbeidskosten, afhankelijk van het uurtarief van de werkplaats. we leggen het verder uit in ons artikel hoeveel het kost om de V-snaar te vervangen.

Schokdempers

wat doen schokdempers precies in je autoSchokdempers zijn een integraal onderdeel van de ophanging van een auto. Een schokdemper is ontworpen om het in- en uitveren van de veren en ophanging te absorberen of te dempen. Ze beheersen de ongewenste en overmatige veerbeweging. Schokdempers zorgen er voor dat de banden te allen tijde grip hebben op de weg.

Schokdempers vervangen is nodig als je;

  • Als jouw auto blijft stuiteren wanneer je over een verkeersdrempel of kuil rijdt.
  • De voorkant van jouw auto zakt naar voren wanneer je remt.
  • Jouw auto kantelt naar één kant, zelfs als het stilstaat.
  • Als je merkt dat je auto soms iets naar links of rechts stuurt.
  • Er zit een lek in jouw schokdempers.

Onthoud dat bij auto-ophanging onderdelen de neiging hebben om in paren te worden vervangen. Dit betekent dat bijvoorbeeld de linker en rechter schokdemper varieert tussen de € 500 tot € 1000. Het is ook gebruikelijk om zowel de voor- als de achterkant tegelijkertijd te laten bijwerken. Dit om het evenwicht en de stabiliteit te behouden en te voorkomen dat oude of gedeeltelijk versleten onderdelen nieuwe onderdelen belasten.

Lees snel wat de kosten zijn om schokdempers te vervangen.

 

Koppeling

De koppeling is het deel van de auto dat twee of meer roterende assen met elkaar verbindt. In een handgeschakelde auto regelt de koppeling de verbinding tussen de as die van de motor komt en de assen die de wielen laten draaien. Om de auto zowel van snelheid te laten veranderen als volledig tot stilstand te laten komen zonder de motor af te zetten, moet de verbinding tussen de wielen en de motor tijdelijk worden verbroken. De koppeling bestaat uit twee hoofdonderdelen: de koppelingsplaat en het vliegwiel. Lees hier verder >

Nu weet je alles over de belangrijkste onderdelen in je auto. Zorg ervoor dat je auto onderdelen onderhoud op een verantwoorde manier uitvoert. Heb je zelf niet zoveel ervaring, laat het dan uitvoeren door een autogarage.