Een breuk is nooit een fijn letsel, zeker als het bij een lichaamsdeel is waar je veel mee doet. Je pols is daar een goed voorbeeld van. Of het nu door een ongeluk is gebeurd of door een val, soms zit de schrik er goed in en kan een breuk ook nog eens een ingrijpende verandering op je leven hebben. Sommige dingen die van tevoren vanzelfsprekend waren, zijn nu ineens een stuk lastiger. Want hoe zit het precies met autorijden met een gebroken pols? En wanneer kun je weer autorijden na een gebroken pols? We geven je alle informatie.

 

Wat is een gebroken pols?

Meestal wanneer je je pols hebt gebroken is er een breuk in het spaakbeen, ellepijp of beide botten. Soms gaat het echter om een scheurtje, of om een verplaatsing van het bot in het lichaam. Naast dat een pols gebroken kan zijn, kan er ook bijkomend letsel zijn van de weke delen. Denk hierbij aan schade aan spieren, pezen, vaten en/of zenuwen. Autorijden na gebroken pols zou daardoor al een stuk gecompliceerder worden.

Bij geen belangrijke verplaatsing van botstukken wordt er een gipsspalk geplaats. Wanneer er echter teveel botstukken van de plaats zijn geraakt, dan wordt een bot teruggeplaatst onder plaatselijke verdoving. Soms wordt er als aanvullend onderzoek een röntgenfoto gemaakt voor het controleren van de stand van de botten. Bij een gecompliceerde breuk is er in het uiterste geval een operatie nodig.

 

Wanneer weer autorijden na gebroken pols?

Wat deze vraag lastig maakt, is dat autorijden met gips niet per se verboden is, maar ook niet toegestaan. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het voertuig, en om de inschatting te maken of je met het gips om je pols goed genoeg auto kunt rijden. Hierbij is het ook belangrijk om in te schatten in hoeverre je onveilige situaties kunt voorkomen.

Autorijden met een gebroken pols wordt door de meeste artsen afgeraden, vanwege het ongemak en het risico op ongelukken. Hierbij geldt wel dat het gaat om een advies, omdat de arts alleen kijkt vanuit het medisch perspectief. Hij of zij gaat ervanuit dat je zelf een goede inschatting kunt maken van je rijgedrag, ook met een polsbreuk. Hij of zij kan je dus enkel bijstaan als antwoord op de vraag wanneer weer autorijden na gebroken pols.

Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, dan zijn de reacties vanuit verschillende instanties verschillend:

  • Verschillende autoverzekeraars vinden in geval van schade een schriftelijke verklaring en een geldig rijbewijs voldoende om alles te dekken. Maar anderen hebben weer het idee dat de verzekerde aansprakelijk is.
  • Bovendien is het zo dat een politieagent bij het niet in bedwang kunnen houden van het voertuig, het rijbewijs mag worden ingenomen. Een gebroken pols is een beperking van de bewegingsvrijheid, en kan daardoor worden gezien als een bijkomend gevaarlijk letsel.

Het advies is daarom: luister bij twijfel naar je verstand, en laat het autorijden even voor wat het is. Mocht je nu meer willen weten over de wet- en regelgeving rondom autorijden met een gebroken pols, dan geeft deze website meer informatie

 

Tips voor snel herstel en alternatief vervoer

Als alternatief vervoer zijn er verschillende mogelijkheden: een taxi, de bus/trein/tram/metro, of wegbrengen en halen door een familielid. Dat laatste is vooral handig wanneer je liever niet al teveel geld wilt uitgeven aan vervangend vervoer, en voldoende mensen in de buurt hebt wonen die het niet erg vinden om je zo nu en dan ergens heen te brengen. Ook hebben we de volgende tips als je een gebroken pols hebt, die altijd van pas komen:

  • Door een polsbreuk ontstaat in de meeste gevallen een bloeduitstorting, die ook naar hand en vingers kan afzakken. Hierdoor kunnen je vinger dik en blauw worden, wat je kunt voorkomen door je vingers regelmatig te bewegen en je arm hoog te houden (bijvoorbeeld door een mitella).
  • Hoewel de meesten denken dat je je hand zoveel mogelijk rust moet geven, is het juist goed om te bewegen. Dit geldt wel zolang je er niet al teveel pijn bij hebt, en wat je gips toelaat.
  • Is je hand niet meer nodig, en voel je goed aan dat je je mitella niet meer nodig hebt? Dan mag je deze gerust aflaten (dit is meestal een paar dagen).
  • Naast de pols is het ook goed om de elleboog en de schouder goed in beweging te houden, omdat deze in verbinding staan met je polspezen en spieren.

Voor meer tips over hoe om te gaan met een gebroken pols als volwassene geeft deze website ook goede informatie

 

 

Lees ook eens over andere onderwerpen die met gezondheid in het verkeer te maken hebben:

 

Image by pvproductions on Freepik
Image by pvproductions on Freepik