Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/oktober20/domains/info-garage.info/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Mag je met loopgips autorijden?

Mag je met loopgips autorijden of niet? Het zorgt vaak voor verhitte woordenwisselingen in de familie- of kennissenkring. De ene zegt dat het is toegelaten, de contra’s zeggen op hun beurt dan weer dat het absoluut is verboden om met de auto te rijden. Maar wie heeft het nu eigenlijk bij het rechte eind? Beide stellingen houden een grond van waarheid in omdat onder bepaalde voorwaarden loopgips autorijden wel degelijk is toegelaten. Een klein overzicht in een notendop over wat mag en wat niet mag.

 

Veiligheid komt op de eerste plaats

Het kinkt misschien bizar, maar met loopgips autorijden is in bepaalde gevallen wel toegestaan en niet verboden door de wet. Maar er schuilt een addertje onder het gras. Niet alle autoverzekeringmaatschappijen doen even makkelijk om schade bij een mogelijk verkeersongeval uit te betalen. Hou hier wel degelijk rekening mee en check de kleine lettertjes in de polis goed na zodat je achteraf niet met de rug tegen de muur komt te staan. Voor alle duidelijkheid: de beslissing om auto te rijden met loopgips zal je deels zelf moeten nemen. Twee belangrijke parameters mogen niet uit het oog worden verloren:

  • Je kan in alle onvoorziene omstandigheden ongevallen vermijden
  • Het gips zorgt ervoor dat je makkelijk met de auto kunt rijden zonder belemmeringen

 

Het nut om het CBR te raadplegen

Om de verkeersveiligheid in Nederland in goede banen te leiden, toetst het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen – kortweg CBR – of alle autobestuurders op geestelijk en lichamelijk gebied in orde zijn om met een vierwieler te kunnen rijden. Wanneer je een rijbewijs invult, moet iedereen een zogeheten Gezondheidsverklaring ondertekenen. Via deze maatstaf controleert het CBR de geschiktheid om met de auto te mogen rijden. Als je nu over een rijbewijs beschikt waarbij je om één of andere reden een beperking oploopt zoals het aanbrengen van gips aan het been, dan ben je niet verplicht om een nieuwe Gezondheidsverklaring in te vullen. Als je toch van plan bent om een Gezondheidsverklaring aan te vragen, kan je dit uiteraard doen. Spijtig genoeg kan het tot 4 maanden duren voor het CBR een evaluatie maakt. Praktisch probleem: tegen die periode zijn het merendeel van de breuken reeds genezen. Er is echter wel een uitzondering op deze algemene regel. Als een breuk het gevolg is van een onderliggende aandoening, dan kan je wel best je oor bij het CBR te luister leggen.

 

Autorijden met loopgips

artsen raden het autorijden met loopgips vaak afHeel vaak krijgen artsen de vraag: “mag je met loopgips autorijden”? De persoonlijke medische raadgeving zal je alleen maar als een advies moeten bekijken. Het is geen publiek geheim dat de meerderheid van artsen daarom het autorijden met gips over het algemeen afraden. Kwestie om zichzelf veilig te stellen wanneer er mogelijk een verkeersongeval zou plaatsvinden. Zelfs wanneer je dokter je toch de toelating geeft voor loopgips autorijden, is iedere bestuurder eindverantwoordelijk voor de gemaakte keuze.

 

De verplichte WA autoverzekering speelt een grote rol

Elke autobestuurder moet een Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekering afsluiten. Bekijk de kleine regels in de verzekeringspolis want een autoverzekeraar durft de stekker uit te trekken wanneer niet aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan:

  • Als autorijden met gips als roekeloos wordt beschouwd
  • Wanneer de autoverzekeraar bewijst dat het ongeluk werd veroorzaakt door het gips
  • In sommige polissen staat onomwonden dat het verboden is om met gips te rijden

 

3 alternatieven om voorlopig je auto te moeten inruilen door loopgips

Wanneer je tijdelijks je auto vaarwel moet zeggen omwille van loopgids, bestaan er nog enkele alternatieven die de moeite lonen om te overwegen.

 

De fiets als bondgenoot

Het meest voor de hand liggend is uiteraard de fiets. Vooral als je pendelt om korte afstanden te overbruggen. Denk maar om naar de plaatselijke markt te gaan, de supermarkt of naar de school van je kinderen.

 

Het openbaar vervoer nemen

Maak gebruik van het openbaar vervoer. Neem de trein of de bus om je familie- of kennissenkring te gaan bezoeken. Het gaat je wel wat euro’s kosten, maar dat heb je ook wanneer je met de auto rijdt.

 

Verhuur je auto voor een korte periode

Binnen het deeleconomie circuit heb je de mogelijkheid om via een website je auto voor een bepaalde periode te verhuren. Mensen die bij jou in de buurt wonen, kunnen voor een kleine geldsom een auto huren voor een dag. Zo kan je nog een passief inkomen bijverdienen.

 

 

Lees ook eens over andere onderwerpen die met gezondheid in het verkeer te maken hebben:

 

Image by pvproductions on Freepik
Image by pvproductions on Freepik