Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/oktober20/domains/info-garage.info/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Mag ik autorijden met een polsbrace?

Een polsbrace is in verschillende situaties een essentieel hulpmiddel bij het ondersteunen van de polsen, het polsgewricht of de handen. Als je zelf gebruik maakt van zo’n polsbrace, dan wordt natuurlijk snel duidelijk dat alledaagse bewegingen meteen niet zo vanzelfsprekend meer zijn. Misschien vraag je je af: mag ik eigenlijk autorijden met een polsbrace? En wat houdt het dragen van een polsbrace precies in? Hieronder krijg je duidelijk antwoord op deze en meer vragen!

 

Wat is een polsbrace?

Een polsbrace is eigenlijk een kledingstuk dat gebruikt wordt voor het ondersteunen of verstevigen van de pols of polsen. Een dergelijke brace wordt in verschillende situaties toegepast, maar meestal gaat het om een revalidatieproces na een ongeval of blessure. Hieronder enkele van de meest voorkomende oorzaken van problemen met de polsen:

 

1. Een acute blessure

In dit geval is er sprake van een plotselinge overbelasting of schade aan de polsen, omliggende spieren of pezen. Hierdoor wordt de basiskracht van de pols zelf negatief beïnvloed, waardoor extra ondersteuning nodig is om dagelijkse activiteiten mogelijk te maken.

 

2. Slijtage en chronische verwering

Daarbij kan ook chronische slijtage of verwering een oorzaak zijn van problemen met en pijn in de polsen. Dit is vaak het geval als iemand voor zijn of haar werk heel vaak dezelfde handbewegingen maakt. Het resultaat is dat de polsgewrichten sneller slijten, met pijn en een verminderde beweeglijkheid als gevolg.

 

3. Veroudering en osteoporose

Ten slotte kunnen polsproblemen ook veroorzaakt worden door veroudering en aandoeningen als osteoporose. Dit laatste houdt in dat de beenstructuur van het polsgewricht zelf minder sterk en dunner wordt, met minder kracht en weerbaarheid tegen blessures als resultaat.

Er zijn heel wat mogelijke oorzaken van problemen met de polsen, dat is zeker. In de meeste gevallen is het belangrijk om professionele en begeleide revalidatie te ondergaan, want enkel zo kan de pols zijn voormalige flexibiliteit, kracht en weerbaarheid terug krijgen. Veel mensen vragen zich tijdens of na dat revalidatieproces af welke activiteiten ze weer mogen opnemen. En autorijden is daar een van!

 

Mag je autorijden met een polsbrace?

Autorijden met een polsbrace, mag dat eigenlijk? Autorijden met een brace op je pols mag op het eerste zicht misschien niet zo slim lijken, maar eigenlijk zijn er wel degelijk situaties waarin het mag. Ten eerste moet gezegd worden dat er geen enkele wet of regel is die zegt dat je met een bepaald soort ondersteunend kledingstuk niet mag rijden (zoals een polsbrace). Wel is het natuurlijk van belang dat de persoon in kwestie hiervoor een beetje gezond verstand gebruikt om zelf de afweging te maken of het mogelijk is.

Daarnaast is het altijd een goed idee om professioneel advies in te winnen, bijvoorbeeld bij een orthopedist of fysiotherapeut. Deze zal je kunnen zeggen of je polsen in die mate aangetast zijn dat rijden moeilijk is. In de meeste gevallen is het voor mensen die een polsbrace dragen geen probleem om met de auto te rijden, zolang ze niet al te veel problemen hebben.

Hieronder een overzicht van enkele vaak voorkomende signalen dat het toch beter is om niet met de auto te rijden:

  1. Aanhoudende pijn in de polsen tijdens het rijden
  2. Zwelling en ontsteking in of rond de polsen
  3. Gevoelloosheid in de polsen of handen

Het spreekt voor zich dat je als drager van een polsbrace in deze situaties beter van de weg blijft met je auto. Voel je dat je voldoende controle en flexibiliteit hebt om moeiteloos het stuur te hanteren? Dan is autorijden met een brace aan je pols echter geen enkel probleem.

Lees ook ons artikel over autorijden na een polsbreuk >

 

Tips als je gaat autorijden met een polsbrace

Tips als je gaat autorijden met een polsbraceAls je er dan voor kiest om met een polsbrace auto te rijden, is het belangrijk dat je dat op een slimme en verantwoorde manier doet. Hieronder enkele handige tips:

 

1. Kies het juiste merk polsbrace

Ten eerste is het een goed idee om op zoek te gaan naar een merk dat medisch verantwoorde polsbraces verkoopt. Er bestaan tegenwoordig heel wat mogelijkheden en de meeste modellen en aanbieders voldoen gelukkig ook aan de vereisten qua kwaliteit en duurzaamheid.

Toch loont het de moeite om na te vragen of er bepaalde polsbraces misschien betere ondersteuning geven tijdens het doen van activiteiten, zoals autorijden.

 

2. Houd je ritten liefst wat korter

Vervolgens is het beter om de eerste ritten die je maakt met de auto wat korter te houden. Dit omdat langdurig rijden ervoor kan zorgen dat je polsen sneller moe worden, waardoor de kans op verlies van controle en dus ongevallen veel groter is.

 

3. Rij voorzichtig en trager

Ten slotte rijd je met een polsbrace ook beter iets trager en voorzichtiger, zelfs als je het gevoel hebt dat je alles onder controle hebt. Plotselinge pijn of een verlies aan motorische coördinatie en controle kunnen altijd voorkomen, en dan wil je risico’s zo veel mogelijk vermijden!

 

 

Lees ook onze andere artikelen over gezondheid in het verkeer: