Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/oktober20/domains/info-garage.info/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5941
Mag ik autorijden met gescheurde kniebanden?

Tussen je bovenbeen en onderbeen zitten kniebanden, die ervoor zorgen dat de knie stabiel blijft als je het strekt, buigt en draait. Middenin de knie zitten de kruisbanden. Als jij je been draait zorgen de kruisbanden ervoor dat het onderbeen op zijn plek gehouden wordt en ook zorgen ze ervoor dat het onderbeen niet te makkelijk naar achter, naar voor, naar buiten en naar binnen kan bewegen. Daarnaast heb je ook nog banden welke aan de zijkant van je knie zitten, zowel aan de binnen- als buitenkant. Door deze banden kan het onderbeen niet ver naar buiten en binnen bewegen. Maar mag ik autorijden met gescheurde kniebanden en waar moet je op letten? We leggen je het uit en geven enkele tips.

 

Wat zijn gescheurde kniebanden?

Het kan zijn dat door een onverwachte beweging de knie te ver naar binnen of buiten beweegt. Je kan hierbij denken aan een val of aan een ongelukkige beweging als je aan het sporten bent. Als dit gebeurt rekken de gewrichtsbanden op. Deze banden kunnen scheuren als ze te ver worden uitgerekt.

Er zijn verschillende symptomen waaraan je kan merken dat je kruisband of banden aan de zijkant van je knie zijn gescheurd. Je kan een gescheurde kruisband merken aan het volgende:

  • Pijn in de knie;
  • Je hoort of voelt opeens iets knappen;
  • Als er een bloeding in de knie plaatsvindt kan het blauw worden;
  • Je zakt makkelijker door je benen heen en je hebt het gevoel dat je niet meer stevig op je aangedane been kan staan;
  • Na een paar uur is je hele knie dik geworden.

 

Een scheurtje in de knieband aan de zijkant van je knie heeft andere symptomen:

  • Bij een scheurtje in de binnenste knieband merk je dit aan de binnenkant van je knie, deze wordt dan dik;
  • Een scheurtje in de buitenste knieband daarentegen kan voor een dikke zijkant aan de buitenkant van je knie zorgen;
  • Het kan zijn dat er een blauwe plek waarneembaar is, dit komt door bloedvaatjes die kapot zijn gegaan op die plek.

 

Mag je autorijden met gescheurde kniebanden?

Of je mag autorijden met gescheurde kniebanden is afhankelijk van jouw situatie. Het is belangrijk dat je veilig de weg op gaat en op het moment dat je moeite hebt met het uitvoeren van bepaalde verrichtingen in de auto is het niet raadzaam. Meestal genezen verrekte of gescheurde kniebanden vanzelf. Het kan zijn dat een fysiotherapeut kan helpen het herstel te bevorderen. Als het niet vanzelf geneest kan je een operatie krijgen.

Na de operatie is het raadzaam om goed uit te rusten en met krukken te lopen. Je kan wat kleine oefeningen doen, maar autorijden wordt niet aangeraden. Op het moment dat je geen krukken meer nodig hebt kan je weer gaan autorijden. Dit is vaak na 4 à 6 weken. Volg hierin wel altijd het advies op van de specialist, het kan zijn dat het bij jou langer duurt voor je weer achter het stuur mag kruipen.

 

Tips als je gaat autorijden met gescheurde kniebanden

Tips als je gaat autorijden met gescheurde kniebandenZoals eerder genoemd is het afhankelijk van jou en jouw situatie of je auto kan rijden met gescheurde kniebanden. Echter na een operatie is het beter voor het herstel om hier een paar weken mee te wachten. Vraag dan, voor je eigen veiligheid maar ook voor de andere weggebruikers, of iemand anders je weg kan brengen.

Op het moment dat de specialist het verantwoord vindt als je zelf weer gaat rijden, kan je deze stap zetten. Als je voor het eerst weer gaat rijden na de operatie, kan je het beste iemand meenemen die ook kan rijden. Zo is er iemand die het eventueel kan overnemen mocht het niet goed gaan. De plotselinge krachtinspanning op jouw knie, kan erg gevoelig zijn na een operatie aan je kniebanden. Dit kan je opmerken als je in een situatie komt waar je plots snel moet remmen. Op het moment dat je medicijnen slikt na de operatie, kan je beter even wachten met autorijden. Dit kan namelijk je rijvaardigheden beïnvloeden.

Heb je een operatie gehad aan de voorste kruisband? Dan kan je door het doen van verschillende oefeningen het herstel bevorderen. Vraag hiervoor altijd advies aan een specialist.

 

Lees ook onze andere artikelen over gezondheid in het verkeer:

 

 

Girl running photo created by katemangostar - www.freepik.com
Bone health photo created by kjpargeter - www.freepik.com